Професор Христо Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор

...
Професор Христо Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор
Коментари Харесай

Христо Пимпирев: За да оцелеем при апокалипсис, трябва да...

Професор Христо Пимпирев е български академик и полярен откривател. Професор по геология в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”, част от Академичния съвет на образователното заведение.

Доайен на българската антарктическа стратегия, началник на годишните национални научни експедиции до базата ни „ Св. Климент Охридски ” и председател-учредител на Българския антарктически институт. И е първият българин, развял трибагреника на Южния полюс - на 8 януари 2013 година Автор на книги и документални филми.

Проф. Пимпирев бе началник и на 27-ата антарктическа експедиция, по време на която бяха направени неповторими научни открития.

- Какво е обяснението за неповторимите открития, направени по време на 27-та Антарктическа експедиция?

- Тази година имаме много нови научни резултати, които занапред ще бъдат обработвани в български и задгранични лаборатории. За пръв път изпълняваме научна национална полярна стратегия и резултатите се виждат незабавно. Те са впечатляващи.

Разбира се, най-атрактивна е уловената ледена риба, назовава се още крокодилска, има много наименования. Нейната уникалност е в това, че няма хемоглобин в кръвта, която е безцветна. А и това е един от най-големите екземпляри на такава ледена риба, улавяни изобщо във водите на Южния океан. Тя живее единствено там, тъй като температурата целогодишно е от плюс 1 до минус 2 градуса. Стане ли по-топла или по-студена водата, рибата ще загине.

- Как я хванахте? Защо е толкоз значима?

- С въдици. А е извънредно значима находка, тъй като демонстрира по какъв начин организмите се приспособяват в неподходящи условия. При тези температури на водата по нулата рибата е оживяла, като е заменила хемоглобина с антифриз, с цел да живее. Другите, попаднали в тази сурова среда, са починали. Тази риба демонстрира еволюцията, приспособимостта на организмите да оцеляват при най-сурови условия. Изучаването й дава опция индивидът да знае какво да прави, в случай че на земята настъпят климатичните промени.

При нашите хидробиоложки проучвания тази година за пръв път имахме план на доцент Любомир Кендеров от Биологическия факултет на Софийския университет, който организира сложни проучвания. Той на практика изследва целия скотски и растителен свят в морето наоколо до българския бряг, до българския плаж на остров Ливингстън. Не е похвала, че имаме български бряг и плаж - по този начин е нанесен на картите на Антарктида.

Фактически бяха събрани и колекционирани стотици екземпляри. Интересни са изследванията на нановодорасли на младата изследователка Ралица Зидарова. Това са водорасли, доста чувствителни към промените на климата, а повишаването им се следи под микроскоп. Зидарова има открити за науката 93 нови типа от региона на Антарктика.

Беше взет жив фосил, жива вкаменелост - няколко асцидии, това са прародителите на всички по-нататъшни гръбначни животни, в това число и индивидът. Тези асцидии са живели през палеозойската епоха, преди 500 милиона години. Те са прародителите на всички гръбначни, а живеят и в този момент. Т.е. това са живи вкаменелости, фосили, живели и преди 500 милиона години, което е колосално количество време.

Имаме и доста забавни биоложки планове за проучване на минералните формирания в покрайнините на българската база.

- Кога ще стартира построяването на лаборатория в базата?

- В момента тече състезанието за това по какъв начин ще наподобява лабораторията. Има подадени много планове.

Трябва да предоставим на нашите учени условия за обработка на резултатите още на самото място. Много от събраните проби при преместването си до обитаемоте континенти губят научната си стойност.

- В момента сте на международен антарктически конгрес в Прага. Какви са най-актуалните дебатирани тематики?

- Най-актуалните тематики са екология, запазване на околната среда, на неповторими растителни и скотски свят, минимизиране на човешкото наличие на Антарктида. Разглежда се международно-правният режим на континента. Тревожен е засилващият се туризъм в региона, който би трябвало да бъде подложен под надзор.

Важна е и модернизацията на антарктически бази. Съединени американски щати показаха цялостната рационализация на тяхната база, която ще се трансформира в цялостен град, който ще приютява до 10 000 полярници през летния сезон.

- Следите положението на белия континент съвсем три десетилетия. Доколко тревожни са белезите за световното стопляне?

- Снеговете се отдръпват, това се вижда даже с просто око. В края на залива, в края на българския плаж, един хладилник беше щръкнал над самия океан и не можехме да преминем до прилежащия залив. Сега този хладилник изчезна, челото му се отдръпна обратно и умерено може да се минава под него без никаква заплаха. И това е станало единствено за трийсетина години. В момента имаме проучвания - геофизични, с дрон, които демонстрират по какъв начин ледниците се отдръпват от остров Ливингстън. Това е реалност, който никой не може да отхвърли. В Западна Антарктида има фрапантно понижаване на ледената завивка, което неизбежно потвърждава, че морското равнище се повишава.

- Антарктида е считана за най-голямата естествена природонаучна лаборатория. Идва ли обаче времето, когато континентът ще стане източник за рандеман на потребни изкопаеми?

- Антарктида фактически е доста богата на всевъзможни потребни изкопаеми - петрол, газ, въглища, злато, мед, скъпи метали, извънредно нужни за напредъка на човечеството. Технологичният взрив, който претърпяваме, е невъобразим без съществуването на скъпи метали, които извличаме от земята. Най-простото - във всеки мобилен телефон има една медна жичка - в случай че свърши медта, по какъв начин ще вършим телефони?!

Смятам обаче, че към този момент Антарктида би трябвало да се резервира такава, каквато е, тъй като е последният непорочен континент на земята, без примеси от човешка активност. Рано или късно времето за рандеман на потребни изкопаеми там ще пристигна, нека до тогава да се намерят безотпадни технологии за добиване на тези скъпи метали. България съумя да влезе в държавното управление на ледения континент. Всяка година на съвещанията на Антарктическия контракт решаваме ориста на континента.

- За пръв път на Пловдив следва да семейства антарктически конгрес в края на юли. Какви са най-интересните участници и най-интересните точки в програмата?

- Става въпрос за извънредно огромен международен конгрес, който ще се организира в Пловдив от 28 юли до 1 август, на който ще участват мениджърите на националните антарктически стратегии. Т.е. хората, които имат административната власт на своите страни да управляват полярните бази и стратегии. Предстои доста значимо държавно заседание. В Пловдив ще дойдат над 150 делегати от над 30 страни, плюс организации наблюдаващи. Ще се организира и ревю с присъединяване на над 20 компании от целия свят, които подкрепят антарктическата активност на страните. В Пловдив ще дойдат компании, които обезпечават хеликоптери на антарктическата логистика, самолетите на канадски, японски, южнокорейски компании, които кацат на най-непристъпните места на земята, в това число на Антарктида, компании, произвеждащи ратраци, моторни шейни. От България компанията Диал ще показа антарктическо облекло.

Избрахме за форума Пловдив, тъй като е доста хубав град, а е и с най-богатата непрекъсната история в Европа. С горделивост ще го покажем на сътрудниците от антарктическите страни, сигурен съм, че ще се влюбят в него.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР