Професор Аксиния Джурова и международният куратор Стефан Стоянов направиха нарочен

...
Професор Аксиния Джурова и международният куратор Стефан Стоянов направиха нарочен
Коментари Харесай

Проф. Джурова и Стефан Стоянов с тур в „Контраст“

Професор Аксиния Джурова и интернационалният куратор Стефан Стоянов направиха умишлен дневен тур из столични галерии. Те подчертаваха върху творбите на Роберт Баръмов, който показва в „ Контраст “ зрелищната експозиция „ Миграции в студиото на актьора “ или „ Кутията – излаз “. Лабиринтът на метафорите, истинският жанр и космополитните послания бяха високо оценени от двамата специалисти.      

„ Изложбата е една част от пъзела какво се случва по време на пандемията с хората на изкуството. На напред във времето се постановат въпросите, които вълнуват художника: Ще бъде ли бъдещият свят по-удобно място за обитаване? Как ще излезем от матрицата на страха – дали като останем в личната си самотна Кутия, самобитна лудница, която не те напуща и по време на сън? Ще има ли в този нов свят място за персоналния избор? Къде се загуби „ свободната воля “ и ролята на персоналната ни интензивност за промени на външното пространство, за налагане на по-добри правила в обществената сфера и останалите в живота?



Виртуозен рисуващ с богата метафорична изразност, фантазност и експресивна осмисленост на вълнуващите го проблеми, Роберт Баръмов прави персонален прочит на времето и като умел експерт, наясно с вакуума в духовната и обществената сфера, предлага отговори в жанр фентъзи с детайли на гротеска, не затваряйки вероятните други възможности. Така той въвлича феновете да поемат своята отговорност, търсейки взаимно пътеки за излизане от Кутията на страха. В този случай на помощ идва изкуството, което постоянно е оцелявало след тестванията, както и индивидът “, разяснява Аксиния Джурова. Тя и Стефан Стоянов, който работи с художници, меценати, колекционери, шейхове в Европа, Съединени американски щати, Близкия изток и Азия, направиха персоналната си ранглиста  между разноформатните рисунки, графиките и живописта.

„ Винаги съм желал да бъда свободен и изкуството ми дава тази независимост. Разбира се, цялостната независимост е нереално разбиране “, споделя Роберт Баръмов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР