Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС)в декларация изказа възмущение от

...
Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС)в декларация изказа възмущение от
Коментари Харесай

Държавни служители за корупцията: Роднински назначения, сплашване, мачкане

Професионалното обединяване на държавните чиновници (ПОДС)в декларация изрече отвращение от това, че служители от ниските равнища към този момент са длъжни да попълнят заявления за това с кого живеят на фамилни начала, какви парцели има сътрудникът им, на каква цена е добит и друга " сензитивна " информация.

Организацията пресметна, че всяка година чиновниците в администрацията ще попълнят общо 1.2 млн. страници със сведения, които не е ясно кой ще има потенциала да чете и ревизира.

Става дума за новото обвързване, което им е вменено от Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Десетстраничната декларация би трябвало да бъде попълнена освен от чиновници на управителни постове, които взимат решения, само че и от сътрудници от най-ниско равнище. Декларацията изисква да се афишира непозната персонална информация – за брачен партньор, деца и лица с които чиновниците са в общуване на фамилни начала – имена, ЕГН, парцели, моторни транспортни средства, депозити и влогове в банки и финансови институции, акции, дялове, вноски в пенсионни фондове и друга сензитивна информация от гледна точна на отбраната на персоналните данни, се споделя в мнение на професионалното обединяване на държавните чиновници.

Декларирането на огромен размер персонални данни и условия, свързани със съпрузи или лица с фактическо общуване, евентуално

ще основат фамилни проблеми.

Ако това е целесъобразно за висшите обществени длъжности, за редовите чиновници е необяснимо, се прецизира в мнението.

" Събраните колосални масиви от чувствителни данни за чиновниците и техните фамилии, подадени на книжен и електронен притежател, ще изискват специфични ограничения за отбрана, които изрично не са обезпечени и ще е мъчно да се съхраняват в досиетата, защото надали всяка администрация има благоприятни условия за обезпечаване на висока степен на отбрана. В министерствата евентуално – да, само че в дребните общини и кметствата?! " - пита риторично сдружението.

" През май тази година и годишно над 120 000 чиновници ще

губят време и нерви да попълнят

тази всеобхватна информация, ситуирана на 10-на страници. Интересно е и колко контролни органи ще е необходим, с цел да се ревизира надеждно всичко това ", недоумяват държавните чиновници.

" Дали вместо битка с корупцията не се разгласи война на брака и всички негови проявления!? Младите високо способени специалисти ще се запитат дали си заслужава против невисоките си хонорари да са длъжни да дават толкоз огромна част от персоналния си живот и годишно да попълнят безумни по размер и наличие документи ", не престават въпросите на задължените да попълнят документа.

Организацията разказва и проявленията на корупцията, която дефинира като едно от най-отвратителните феномени в държавнат администрация: " Нейната хранителна среда са политически и роднински назначения на незадоволително способени чиновници, на задоволително високи и/или основни постове. Корупцията не е единствено искане и приемане на рушвет. Тя е въздействие, търговия с това въздействие, приемане без законово съображение, похвали и оценки,

награди, заплашване, смачкване на достолепие,

на кариери, на очаквания и упования. Корупцията изтрива последователно моралните устои на нашето общество. Действия и държание неприемани и осъждани преди 10-15 години, в този момент са изцяло възможни и търпими от гражданското ни общество, те към този момент не са изключения – те са процедура, добра управническа процедура ".

Според сдружението " по този начин подхранвана, корупцията надали ще се пребори по този метод и с тези средства " и би трябвало да се преследва по този начин, както се популяризира, т.е. - от горната страна надолу. " Корупционни настройки измежду чиновниците са образуват от образеца на техните началници и от основаната система и наложени практики, в която ги насилват от време на време да се впишат, с компромисите, които би трябвало да създадат, с цел да не си изгубят работата. Тези взаимни отстъпки надали ще произведат средства за такова всеобхватно " разбогатяване " на ниските длъжностни равнища, а за високите – системата е основала задоволително благоприятни условия за отбягване на обективни санкции " се показва в документа.

Професионалното обединяване на държавните чиновници (ПОДС) се показва в уеб страницата си като организация, която работи за установяването на професионална и политически неутрална държавна работа и поддържа добре премислените промени в държавната администрация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР