Проф. Николай Петров е взел своето морално решение, като си

...
Проф. Николай Петров е взел своето морално решение, като си
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов за министерската оставка: Проф. Николай Петров е взел своето морално решение

Проф. Николай Петров е взел своето морално решение, като си подаде оставката. Това сподели в предаването „ Лице в лице” вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов.

Първата министерска оставка в кабинета „ Борисов 3” стана факт единствено ден откакто следствие на bTV сподели по какъв начин са раздавани публични поръчки на негови близки.

По думите на Каракачанов решението демонстрира, че има проф. Петров има възприятие за дълг и чест.

„ Може би други щяха да влязат в режим на пояснение и опрощение. Все отново това е човек, който дълги години е стоял отпред на Военна болница, цялата му кариера е на боен доктор, индивидът има достолепие и чест и си подаде оставката”, разяснява Каракачанов.

Военният министър посочи, че няма по какъв начин проф. Петров да се върне отпред на ВМА.

„ Във Военна болница шеф може да бъде единствено настоящ боен доктор. В момента, в който той е напуснал армията, ставайки министър, няма по какъв начин още веднъж да се върне отпред на ВМА”, изясни Каракачанов.

Министърът добави, че от предходната седмица се е разпоредил за длъжността да се организира конкурс, с цел да няма спекулации, че е направил персонален индивидуален избор.

--> „ Няма отвод на водачите да летят”, сподели Каракачанов във връзка случилото се в авиобаза ”Граф Игнатиево”.

„ Когато се каже отвод да летят, хората си показват, че тези офицери са отказали да изпълнят служебното си обвързване, което не е вярно”, посочи той.

„ Те не са отказали да носят бойно дежурство и да извършват задачата по еърполисинг. Имат право да откажат образователните полети, когато не са в кондиция или при неприятни метеорологични условия”, сподели Каракачанов.

Той добави, че доста дълго време в авиацията има рецесия с това, че младите водачи не летят задоволително, с цел да натрупат задоволително опит във въздуха. „ Не летят, тъй като в никакъв случай не е имало задоволително самолети, на които може да се лети. От самолетите в наличност и летят, приказвам за МиГ-29, 4 са с доста малко часове запас на мотора ", акцентира военният министър.

„ Двигателите след избран запас би трябвало да минат през ремонт. Тъй като ресурсът на тези мотори понижава, т.е. понижават часовете, които могат да летят преди главен ремонт, те са пестили ресурса на самолетите. Това е било решението на управлението на Военновъздушните сили, с цел да може самолетите да са годни, в случай че се наложи при изключителна обстановка, да имат по още няколко часа”, изясни той.

Министърът на защитата напомни, че има контракт от предходната година за доставка на 10 мотора, от които 4 са нови, а 6 са рециклирани.

По думите му приемането на рециклираните е забавено, защото имало копия, а не истински документи за произхода на моторите. За четирите нови пък е липсвала част, която е трябвало да бъде доставена, с цел да могат моторите да бъдат инсталирани на самолетите.

„ Тази част ще бъде доставена”, увери Каракачанов.

„ Ръководството на „ Граф Игнатиево” се интересуваше за положението на моторите. Аз и пред тях подчертах, че няма да приема тези мотори, до момента в който не съм уверен, че произходът е сигурен”, добави той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР