Проф. Иван Желев за БТАПразникът Въздвижение на светия Кръст, наричан

...
Проф. Иван Желев за БТАПразникът Въздвижение на светия Кръст, наричан
Коментари Харесай

Честваме празника Въздвижение на светия Кръст Христов

Проф. Иван Желев за Българска телеграфна агенция

Празникът Въздвижение на светия Кръст, именуван Кръстовден, е един от четирите празници през годината, отдадени на Христовия кръст: Кръстопоклонна неделя (третата от Великия пост), Велики петък, 1 август и 14 септември. Християните почитаме светия Кръст, тъй като той е бил, нагледно казано, жертвеникът, на който Иисус Христос се е пренесъл в жертва за изкуплението на цялото човечество. Преди Неговото разпятие кръстът бил оръдие на позорна гибел, а след гибелта и възкресението на Спасителя той става знак на успеха над гибелта и на вярата за безконечен живот с Бога.

С кръста се правят всички богослужения и се дава Божия берекет на вярващите, по тази причина го носим на гърдите си и го пазим като скъпо богатство, даже да е изработен от най-евтин материал. Защото духовната му стойност е неизмерима.

Днешният празник Въздвижение на светия Кръст е открит по отношение на три събития в живота на Христовата черква: чудесното явяване на светия Кръст на император Константин Велики, намирането на Христовия кръст на Голгота, връщането на Неговия кръст от персийски плен.

Първото събитие е от октомври 312 година Константин потеглил на борба против противника си Максенций и Бог му оказал помощ: императорът видял на небето блестящ кръст и над него надпис: " С това ще победиш! ". Наистина той удържал победа и последователно се привързал към вярата в Христос. Преди него и майка му Елена станала християнка. След години света Елена отишла в Йерусалим и там посетила местата, където живял и потърпевш Спасителят. Така бил открит и самият Христов кръст, зарит в земята. Тогава Йерусалимският архиепископ Макарий издигнал високо кръста, с цел да може многочисленият народ да го види и да му се поклони. Това станало в 326 година и отсам води началото си и името си този празник.

На този ден се съблюдава непоколебим пост.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР