Проф. Георги Михайлов е депутат от БСП. Два пъти влизаше

...
Проф. Георги Михайлов е депутат от БСП. Два пъти влизаше
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов, БСП: Да се преценят икономическите по...

Проф. Георги Михайлов е народен представител от Българска социалистическа партия. Два пъти влизаше като доктор доброволец в коронавирус отделения по време на тежките моменти. Той разяснява обстановката у нас преди следващата вълна.

- Проф. Михайлов, по какъв начин виждате ограниченията против коронавирус поради надигналата се към този момент вълна?

- Имахме към този момент срещи с министър Кацаров. Направихме полемика по наша самодейност. Изказахме съображения за корекции в проекта. Той преглежда разнообразни благоприятни условия според от равнищата на заболяемост, откриване на избрани кревати по области, ограничения и така нататък За нас е значимо таргетирането върху избрани неща. Да се подчертава върху доболничното лекуване.

- Защо държите на доболничното лекуване?

- Мен като доброволец в две лечебни заведения ми направи усещане, че прекомерно общи бяха индикациите за хоспитализация. При предпочитание на пациента без клинични индикации доста постоянно това се случваше. А не е от изгода нито за пациент, нито за болнично заведение.

Второто направление - в границите на една болница да не се смесват потоци.

Третото е да не се блокират стратегически значими лечебни заведения, които реализират всичко при социалнозначимите болести. Защото се видя при проучването на Националния център за публично здраве, че главната причина за високата смъртност не е коронавирус. А тъкмо смъртността от социалнозначими болести.

Има и други елементи - да не се употребява един и същи протокол за лекуване, тъй като знаете, всеки пациент е обособена галактика. Трябва да бъдат преценени индикациите и надлежно лекуването. Дано Министерство на здравеопазването се съобрази, ще го забележим през идващите месеци.

Но! Данните сочат, че откритите с ковид у нас са над 400 000. Епидемиологичната пирамида значи доста по-голям брой срещали се с коронавирус. Като прибавим и към един милион българи с една или две ваксина, значи, че вълната няма да бъде толкоз огромна.

Даже ни учуди доцент Ангел Кунчев, прочут последовател на най-строгите ограничения, който съобщи, че не чака нов локдаун. И не се планува и от самото държавно управление, и от експертите.

- Какви ограничения очаквате вие персонално?

- Те зависят както от броя инфектирани, по този начин и от натовареността на здравната система. Истина е, такава зараза мъчно може да се спре. Дори полицейски час и тежки ограничения доведоха до високи равнища на заболяемост в други страни. Важни са дистанцията и персоналната хигиена. Както се споделя, хубаво е, че се научихме да си мием ръцете.

- Т.е. срещу сте затваряне на заведения, бизнеси и така нататък?

- Внимателно би трябвало да бъдат преценени, неслучайно притежатели на заведения към този момент стачкуват. Помните и парадокси - отворени заведения и игрални зали, само че затворени учебни заведения. Трябва деликатна преценка доколко това може да навреди на стопанската система. Защото съгласно всички експерти в света следствията са повече стопански, в сравнение с здравни. Погледнете данните. Около 2 милиона са умряли с коронавирус дотук, не от коронавирус. И доста по-сериозни финансови последици.

- Значи гледаме заболяемост и натовареност на лечебните заведения, тогава решаваме?

- От една страна. От друга, отпаднаха тези мантри, че и децата може да боледуват рисково, при бременните също имаше непрофесионални тълкувания. Виждате, по целия свят хората се бунтуват, тъй като схващат, че тежестта на ограниченията не оправдава успеваемостта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР