проф. Георги ФотевЗа съжаление хората съдят за журналистите общо взето

...
проф. Георги ФотевЗа съжаление хората съдят за журналистите общо взето
Коментари Харесай

Махнете кикимората от СЕМ, изметете политическата русофилия от БНР, БНТ и частните медии!

проф. Георги Фотев

За страдание хората съдят за публицистите общо взето по неприятните образци, както беше споделил Вебер в други времена. И през днешния ден е по този начин, въпреки че са настъпили стремглави промени в обществения и медийния свят. След гибелта на Бог, Човекът е в предсмъртно положение. Човекът е към момента жив в обществото, което е от ден на ден обитаемо от не-човеци (Латур) и умни машини. Ускоряват се трансформациите на късно модерното общество.

Смисловото конструиране и конституиране на светът на индивида са все по-трудно споделими сред членовете на обществото. Това значи недоумение и криворазбиране. Медиите не са към този момент медии. Нещо друго са. Социалният свят в изискванията на Четвъртата индустриална, наричана още цифрова, гражданска война става все по непрогледен. Понятието обществена система се измества от хаоса в светлината на новата наука(теория) за хаоса. Социологията и науки като социологията изостават (безпомощни са) пред невижданите провокации. Такъв е подтекста на размислите, които следват. Ще се показвам по-разбираемо с риск от криворазбиране.
***
Добрата публицистика е доста сложна специалност и тежко предопределение. Журналистиката не е за всеки. Но е всеобща, тъй като е царство на суетата. Медиите са власт.

Волята за власт е неустоима за всеки, с изключение на за смирените.

Привилегирована власт. Безконтролна от съдбовно поробената аудитория.

В медията вилнеят скрити микро-властови отношение. Журналистът, който следва призванието си е станал героическа фигура. Това провокира горест. Да, горест!

Има прелестни публицисти. Познавам такива. Възхищавам се. Но те нямат потребност да се приказва за тях. Те знаят, че суетата е вятър работа. Познават висшото задоволство, когато си при себе си. Изпълнен дълг пред обществото и човечеството. Големият проблем на българското общество

са продажните и безотговорни медии.

Те са мощни ПОЛИТИЧЕСКИ сътрудници в манипулирането на политическото общество. Не са виновни за разлика от политическите партии пред гласоподавателите.

Лошите публицисти са сбъркани обществени лица. Безхарактерни, т.е. страхливи. Некомпетентни. Неподготвени по тематиката на обществения спор. Пред тях е измамник, който трови общественото пространство, а водещият стои мълчалив или бръщолеви нелепости и се крие зад малоумна визия за „ независимост на словото “! Пред водещия е дежурен професионален манипулатор. Водещият не знае какво да прави, в случай че си дава сметка, че има работа с манипулатор на публичното схващане. На сериозната аудитория са втръснали едни и същи физиономии, които се знае авансово какво ще кажат по една или друга тематика. От време в точния момент ще поканят същински политически анализатори за отсрамване, а други почтени въобще не канят.

Лошите медии вършат вероятни неприятните публицисти. Медиите са продажни. Те са безотговорни. Техните обществени полезности са декоративни и всъщност отрицателни.

Какво да вършим? Не знам. Пък и да знам е неефикасно. Знанието е значимо в публичния живот, само че не е задоволително изискване за смяна.

Необходима е гражданска война в българските медии.

Само Бог знае дали и по кое време ще се случи. Кризите и революциите са изненадващи. Все отново могат да се избегнат посредством търпелива, неуморна и не рядко безнадеждна работа за малко по-добър свят или да не става по-зле ( „ Граници на политиката “).
***
От Националното възобновление, през битките за самостоятелна и свободна България, за цивилен и човешки права и свободи, против мракобесната тоталитарно-комунистическа система нашите предходници са давали живота си, търпели са премеждия за полезностите на нашия живот, за нашето благополучие. Сега не са нужни саможертви.

Махнете кикимората, конфигурирана отпред на Съвет за електронни медии, махнете този малоумен и неплатежоспособен Съвет за електронни медии. Питайте тези които знаят, какъв регулатор е необходим. Изметете неотложно управлението на БНР. Разсадник на озъбена политическа русофилия. Крипто-комунистически мекерета, които вещаят непрекъснато раздробяване на Европейски Съюз и Залеза на Запада. Оправете Българска национална телевизия. Потърсете сметка на частните национални малките екрани. Действайте без лигавене. Свободата на словото и на общественото изложение са свещени в демократичното общество. Без преиначаване. Без капка измама. Няма независимост без отговорност. Безотговорно е робството.

Цивилизационният избор на България е в заплаха.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР