Проекторешението, внесено от ГЕРБ, предлага ускорено сключване на договор за

...
Проекторешението, внесено от ГЕРБ, предлага ускорено сключване на договор за
Коментари Харесай

Депутатите накараха кабинета “Донев” да договори доставка на неруско ядрено гориво

Проекторешението, импортирано от ГЕРБ, предлага ускорено подписване на контракт за доставка на неруско нуклеарно гориво за пети енергоблок на АЕЦ " Козлодуй ", със период за първа доставка и до април 2024 година. В текста на признатото проекторешение категорично се акцентира, че потенцителните снабдители би трябвало да подсигуряват цялостна самостоятелност на употребяваните технологии и лицензи от снабдители и юридически лица, регистрирани в Русия.

 

Така на процедура Народно събрание връща два хода обратно протичащото се с нуклеарното гориво за АЕЦ “Козлодуй ”. Припомняме, че до момента в който се дебатираше кой да бъде определен за ръководител на 48-ия парламент, служебния кабинет тихомълком анулира решение на предходната изпълнителна власт, с което се гарантираше диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за нуклеарната ни централа.

 

Служебното държавно управление отменило решението за АЕЦ " Козлодуй ", тъй като то не е било ориентирано само към възбрана да се купува съветско нуклеарно гориво, а също така визира един от главните снабдители - " Фраматом ". Става дума, по думите на служебния енергиен министър Росен Христов, за френска компания, която към този момент не зависи от съветски доставки. 

 

" Закупили са всички технологии и материали и нямат какво да купуват повече от Русия ", увери Христов в края на октомври.

 

По думите му несъмнено е, че " Фраматом " няма да работят с съветско гориво от 2024 г. 

 

" Ако те би трябвало от този миг нататък да доставят гориво и елементи, да вършат заплащания, няма да се квалифицират. Позицията е да не финансираме Русия и да не подвластен от несигурни доставки. Ако те извършват тези условия, могат да вземат участие ", добави тогава служебният енергиен министър. 

 

Българска социалистическа партия са изрично срещу последното решение на Народното събрание. Левицата твърди, че вносителите от ГЕРБ целят “да повторят безобразията с газовите доставки ”.

 

Припомняме, че от Българска социалистическа партия се оповестиха срещу решението да се скъса връзката с “Газпром ”, откакто съветската държавна компания спря доставките на синьо гориво за страната ни. Борислав Гуцанов от редиците на алените уточни, че депутатите могат да изложат енергийната сигурност на страната ни на риск.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР