Проектът за укрепването на голямото свлачище над Благоевград, което рискува

...
Проектът за укрепването на голямото свлачище над Благоевград, което рискува
Коментари Харесай

Спешното укрепване на голямото свлачище над Благоевград не може да започне

Проектът за укрепването на огромното свлачище над Благоевград, което рискува да затвори пътя за планинските села, вилната зона „ Бодрост “ и ски зона „ Картала “, няма да стартира по неотложност. С подобен претекст общината бе поискала средства от Междуведомствената комисия към Министерския съвет - близо 5 милиона лв..
Агенцията за публичните поръчки анулира процедурата, а преди този момент определената компания е отказала да подпише контракта.

За потребността от незабавно подсилване на ската до пътя за планината сигнализираха специалисти още преди месеци. Направеното под управлението на доцент Асен Ангелов проучване удостовери, че пукнатините са  съществени, а главната причина е изцяло компрометираният тръбопровод на „ Напоителни системи “, който минава по  средата на хълма .

Ученият предизвести и за различен проблем - крайбрежията на река Благоевградска Бистрица са  подкопали земните пластове под пътя от другата страна. Изготвеният от него план за създаване на подпорна стена с дължина към 300 метра и анкерно подсилване на ската беше импортиран в Междуведомствената комисия по бедствия към Министерски съвет и на 3 февруари Община Благоевград получи поисканото финансиране в размер на 4 770 000 млн. лв. .

Заради сериозността на казуса и нуждата от незабавно подсилване на свлачището общината приложи процедурата за директно възлагане на определена след изследване компания.

Единият „ препъни камък “ пристигна от Агенцията за публични поръчки , която упражнява надзор по всички планове, чиято стойност надвишава 1 милион лв.. 

Станислава Иванова, шеф дирекция „ Правно и нормативно обслужване “ в Община Благоевград разяснява, че следователно ще се организира обществено съревнование с безграничен брой претенденти.

Няма кой да разпише обаче обявлението за обществено съревнование, след предходната седмица кметът на Благоевград беше дефинитивно отхвърлен от служба и  едвам в края на тази седмица ще бъде определен краткотрайно изпълняващ длъжността. Под въпрос е дали той ще има правото да разписва документите по тази процедура .

Собственикът на определената в началото посредством директно възлагане компания - „ Мега Хидрострой “ ЕООД - Зоран Костов, разясни пред БНР, че са се отказали, но… не напълно, даже е сюрпризиран от смяната на процедурата. Причината за отхвърли:

„ Тъй като имахме три пускови обекта – отново такива свлачища, и нямахме свободен запас. “

Костов обаче поддържа интереса си към обекта. Според него процедурата за директно договаряне е 100% постоянна. „ Мога да ви покажа най-малко 20 такива контракта. “

Тази увереност на шефа на компанията Зоран Костов се удостоверява и от различен факт. Седмица преди да получи средствата за укрепването на свлачището по пътя за планината, Община Благоевград получи близо 1,8 млн. лв. за стопиране на срутищните процеси в региона на новото хранилище за боклуци. Там същата процедура за директно възлагане беше утвърдена и дейностите са в ход.

Остава провесен въпросът за какво е анулирана процедурата за надалеч по-сериозния проблем на благоевградчани и има ли това нещо общо с предизборните пристрастености в регионалния център.

Чуйте и звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР