Проектът за удълбочаване на Пристанище Варна, чиято стойност е над

...
Проектът за удълбочаване на Пристанище Варна, чиято стойност е над
Коментари Харесай

Отходната тръба на Варна пречи за удълбочаването на пристанището

Проектът за удълбочаване на Пристанище Варна, чиято стойност е над 400 млн. лева, не може да бъде приключен поради отходна канализационна тръба. Тя е отговорност на общината и по план трябвало да бъде вкопана на 3 метра под морското дъно. Вместо това обаче ръководената от ГЕРБ и по-точо от кмета Иван Портних община я е положила по дъното.

Така даже да се доближи нужната дълбочина на драгиране, огромните кораби отново няма да могат да влизат в пристанището поради тръбата. Това разяснява транспортният министър Христо Алексиев по време на блиц надзор в Народното събрание в петък.

Въпросът за скандалното удълбочаване, което е изпълнявано по инхаус процедура, пристигна от депутата от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов. По думите му милионите, дадени за удълбочаването, отиват напразно, защото самата стена на Пристанище Варна-Запад също би трябвало да бъде драгирана. За това ще са нужни още средства.

Кметът на Варна не откри време 4 години тръбата за канализацията сред Аспарухово и Варна да се закопае в дъното, с цел да стане удълбочаването “, разяснява Гуцанов.

Той напомни, че държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) е упълномощило дейностите по удълбочаването на държавното дружество „ Транспортно строителство и възобновяване “ (ТСВ), а по-късно то е превъзложило активността на подизпълнители. По думите на депутата в този интервал „ Пристанищна инфраструктура “ е била ръководена от Георги Тодоров, който сега е длъжностен министър на електронното ръководство.

Георги Тодоров е отпуснал средствата и сега е министър за премия “, съобщи Гуцанов.

Припомняме, че в ролята на длъжностен министър на превоза през 2021 година Тодоров не съумя да изясни претекстовете за сключването на инхаус договора.

Алексиев отговори, че процедурата не е била предоставена по най-удачния и верен метод и че цялата информация към този момент е подадена към способените органи.

Нека те да си свършат работата, няма да разясня дали е законна или не, вярна или не “, съобщи министърът.

По думите му е значимо драгирането да завърши, с цел да се реализиран нужните дълбочини за огромните кораби. Проблем се явява обаче въпросната тръба. Алексиев изясни, че министерството води дейна връзка с община Варна и е коментирано общината да поеме финансовия ангажимент, а ДППИ да извърши вдълбаването на тръбата, „ с цел да има резултат от изхарчените средства там “.

Проектът е изпълнен на 85%, само че няма по какъв начин да приключим контракта, в случай че не бъде решен въпросът с тръбата “, съобщи още Алексиев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР