Проектът за интерфейс мозък-компютър вече дава резултатиРанен вариант на носимо

...
Проектът за интерфейс мозък-компютър вече дава резултатиРанен вариант на носимо
Коментари Харесай

Носимо устройство ще чете и записва мислите ни

Проектът за интерфейс мозък-компютър към този момент дава резултати

Ранен вид на носимо устройство за интерфейс мозък-компютър (снимка: Фейсбук Reality Labs)

Фейсбук и учени от Калифорнийския университет създават технология за „ четене и различаване ” на думи, които се изговарят мисловно от човек а. Предвижда се основаване на особено устройство, което ще вкарва текст по прочетените мисли.

Изследователите от Фейсбук Reality Labs (FRL) и Калифорнийския университет в Сан Франциско напредват с създаването на специфичен интерфейс „ мозък-компютър ” (BCI, неврален интерфейс), който ще разреши на хората да трансформират мислите си в текст, оповестява блогът на лабораторията.

На първия стадий от плана университетските учени и експертите от FRL са провели инвазивно проучване (предполагащо имплантиране на електроди в мозъка) на доброволци, страдащи от епилепсия и подложени на интервенция на мозъка. Според резултатите, оповестени в сп. Nature Communications, в хода на опита експертите са съумели да дешифрират думи, изречени от самите участници.

Засега точността на различаване е ниска, само че откривателите възнамеряват да реализират скорост на декодиране до 100 думи в минута с неточност не по-голяма от 17%, а също и да усилят броя на разпознаваемите думи до хиляда.

Емили Мюглер се причисли към Фейсбук, с цел да взе участие в създаването на неинвазизно носимо устройство за интерфейс мозък-компютър (снимка: Фейсбук Reality Labs)

В бъдеще Фейсбук чака да употребява технологията BCI, с цел да сътвори носимо устройство, което разрешава на хората да вкарват текст, говорейки сами на себе си, и не изисква инвазивни процедури за „ определяне на връзка ” с мозъка.

В такова устройство вместо непосредствено свързване на електродите към мозъка ще се употребяват специфични датчици, сходни на тези в пулсоксиметрите – медицински устройства за премерване на равнището на засищане на артериалната кръв с О2.

Както всички кафези на човешкото тяло, невроните (нервните клетки) употребяват О2 в моментите на интензивност. Инфрачервени датчици, инсталирани на главата, ще разрешат да бъде записвана смяната в равнището на кислорода в обособените неврони. По сходен метод работят актуалните устройства за fMRI (функционална магнитно-резонансна томография).

Фейсбук има вяра, че в бъдеще технологията ще помогне на хората с говорни нарушавания, а също по този начин и за създаването на устройства за виртуална и разширена действителност. Но процесът на привеждането й до съзнанието на индивида може да отнеме цяло десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР