Проектът на Закона за социалните услуги е почти готов. Очаква

...
Проектът на Закона за социалните услуги е почти готов. Очаква
Коментари Харесай

Създават нова агенция за качество на социалните услуги

Проектът на Закона за обществените услуги е съвсем подготвен . Очаква се в средата на октомври законопроектът да бъде оповестен за публично разискване.

През ноември към този момент би трябвало да е в Народното събрание (НС). В основата на законопроекта е напълно нов модел на обществените услуг и, с което да се пристъпи към сериозна промяна в тази сфера.

Предстоящите промени показа общественият министър Бисер Петков на конференция, отдадена на напредъка при подготовката на Закона за обществените услуги.

Социалният министър напомни, че за интервал от близо една година работата по закона е била огромна и дружно с главните страни е бил направен обстоен проект за деяние, който е доста добре структуриран. Всичко е разказано в една пътна карта, според периодите и в сходство с дейностите.

Концепцията за новия законопроект беше утвърдена на 17 юли и стартира съответната работа по разписване на Закона за обществените услуги, разясни министър Петков.

Той оцени Закона за обществените услуги като един доста упорит план , който към момента не е осъществен и за неговия триумф е доста значимо разбирането на потребителите на обществените услуги.

В проектозакона за обществените услуги асистентската поддръжка се регламентира като обществена услуга , тъй като тя се употребява освен от хората с увреждания, само че и от възрастни хора, които са в неспособност за самообслужване.

До момента в България има 1322 обществени услуги , като общият им потенциал е над 35 000 места. 630 от тях са обществени услуга за деца, а 692 за пълнолетни лица, посочи общественият министър и добави, че Законът за обществените услуги съставлява сериозна промяна в този бранш.

Над 170 членове написани са записани в законопроекта, похвали се той.

Потребителите на обществените услуги са значителен брой и се нуждаят, реализирането на съществени права, възстановяване качеството на живот и да се облекчи достъпът им до обществени услуги.

Ще се отстрани издаването на заповед за обществени услуги , а ще се премине на вид единствено до предоставяне на рекомендация и информиране.

" Всяко лице ще има право на информация. Дава се право на избор на лицата сами да изберат съответния снабдител на обществените услуги ", посочи общественият министър и добави, че се дава опция за общодостъпни обществени услуги , които включват информиране, консултиране, образование и други

Те могат да бъде употребявани без ориентиране и ще се предложи финансиране на държавни обществени услуги без възнаграждение на такса. Петков посочи, че всички услуги ще бъдат безвъзмездни .

Предвижда се заместваща грижа и поддръжката на лица , полагащи неофициална грижа. Заместващата грижа е за да се обезпечи на лицата краткотрайна отмора, отдих и отмора до 30 календарни дни. Неформалната грижа е за поддръжка за родители , когато те персонално са избрали да поставят грижата.

В законопроекта се планува и основаване на национални карти за обществени услуги и на процедура се поема ангажимент от страната за основаване на обществена поддръжка в страната.

В подготовката на закона се планува регламентиране на по-сериозен надзор за качеството на услугите и основаването на нова организация за надзор и качеството на обществените услуги .

Тя ще поеме лицензирането на доставчицит е на обществени услуги. Доставчиците на обществени услуги се чака да имат право да основават лични стратегии за развиване , благоприятни условия за обществено и частно партньорство.

В законопроекта се планува още по-голяма независимост на доставчиците единствено за профилираните обществени услуги. Законопроектът дава опция на доставчиците да изберат и Организацията на услугите. Ролята на общините в законопроекта се резервира и нараства, акцентира министър Петков.

Предвижда се разбор на потребностите на общините, а също по този начин и общинските препоръки да одобряват годишни проекти за обществените услуги.

По отношение на финансирането на обществените услуги се вкарват правила, а за високо профилирани услуги се планува създаването на допълващи стандарти.

Припомняме, по отношение на п ротеста на майките на деца с увреждания общественият министър Бисер Петков подаде оставка на 11 юни , само че ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисо в , защото точно протестиращите възроптаха, че с една оставка работата по законопроектите ще спре изцяло.

След него оставка подаде и зам.-социалният министър Росица Димитрова.

Премиерът Бойко Борисов одобри оставката на заместител обществения министър . Тя подаде оставка поради публичното неодобрение във връзка присъединяване й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се организира в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред Народното събрание на протестиращите майки остана. Към тях се включиха и майки на деца с увреждания от Хасково. Родителите не утвърждават оставките , съгласно тях те няма да решат казуса.

След това стана опълчването сред майките на деца с увреждания и национално представителните организации стана още по-остри. Повод за разрива станаха думите на Адриана Стоименова , зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания .

Тя съобщи, че митингът на майките на деца с увреждания са получили над 1 млн. лв.. По-късно тя не сподели документи, само че позициите на родителите на деца с увреждания и администрациите на организациите се раздалечиха.

Първоначалните законови промени , които се отнасят за хората с увреждания и бяха направени от омбудсмана Мая Манолова , не бяха признати.

На 18 юни Върховен административен съд отхвърли уеднаквяването на компенсациите за хората с увреждания.

По-късно, на 6 юли, депутатите одобриха измененията в Закона за интеграция на хората с увреждания. Месечната добавка за обществена интеграция за транспортни услуги в размер 15% от обезпечения най-малък приход се резервира. Месечната добавка за прилагане на осведомителни и телекомуникационни услуги в размер 20% от обезпечения най-малък приход също се резервира.

На 7 август бе признато да има обединен указател на хората с увреждания . Тогава вицепремиерът Томислав Дончев даде обещание " рискови " периоди за подготовка на този указател.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР