Проектът на нов закон за движение по пътищата, публикуван снощи

...
Проектът на нов закон за движение по пътищата, публикуван снощи
Коментари Харесай

Гласят нови големи забрани и наказания за шофьорите! Ако чатиш в колата по телефона ще...

Проектът на нов закон за придвижване по пътищата, оповестен нощес за публично разискване, вкарва понятието „ мобилни устройства за връзка “л написа Блиц.

``
реклама

„ На лидера на пътно транспортно средство е неразрешено да употребява мобилни устройства за връзка по време на ръководство на транспортното средство, с изключение на посредством устройство, позволяващо потреблението на мобилното средство без присъединяване на ръцете му “, гласи осъвременената наредба.

Според нова възбрана „ на лидера на пътно транспортно средство е неразрешено да употребява всевъзможни други мобилни устройства, отклоняващи вниманието му от ръководството на транспортното средство “. Така написана, наредбата ще обгръща да вземем за пример сърфиране в интернет, скролване във фейсбук и чатове на смарт телефони и таблети. 

Нов водач, взел брошура за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощ до 50 kW (76 к.с.). А по-мощен автомобил – единствено с компаньон, притежаващ съответното удостоверение от минимум 5 години. Придружителят би трябвало да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години.

Новият водач няма право да вози пасажери с изключение на придружителя сред 22 ч. и 6 ч.

Наказанието на нарушаване на рестриктивните мерки от нов водач е лишаване на книжката за 3 месеца и санкция от 500 лева За компаньон, който не дава отговор на условията, глобата е 300 лева След изтърпяване на наказването срокът от шест месеца стартира да тече изначало. 

Новият водач няма да има право да вози пасажери, с изключение на придружителя, в интервала сред 22.00 и 6.00 ч.

Промените плануват още санкцията за шофиране на нередовен автомобил да стане 500 лв.. Със 100 лв. повече ще бъде глобата, в случай че автомобилът се ръководи от човек без брошура. 150 лв. пък ще заплащат хванатите да минават на алено.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР