Проектът АЕЦ "Белене" или ще бъде реализиран като пазарен, или

...
Проектът АЕЦ "Белене" или ще бъде реализиран като пазарен, или
Коментари Харесай

Дончев за АЕЦ „Белене”: Проектът или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран


Проектът АЕЦ "Белене" или ще бъде осъществен като пазарен, или няма да бъде осъществен. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в Министерски съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Да забележим по какъв начин пазарът ще реагира на една такава опция. Всички диалози водени досега и всички компании, проявявали интерес до момента към АЕЦ „ Белене ” ще имат опция да вземат участие, съобщи Дончев.

Ще имаме вид да избираме сред най-хубавото предложение, в случай че има примерно 4-5 компании, проявяващи интерес. Нелепо е това решение през днешния ден да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически страсти. Имаме български реактори, които са българска благосъстоятелност и сме длъжни да намерим най-хубавото решение, добави Дончев. Той акцентира, че няма никакви политически нюанси в това решение. Едно сходно решение не е ориентирано към нито един бранш в българската енергетика, то не е против въглищните централи, нито против ВЕИ-тата. Ако пазарът реагира, в случай че покаже, че десетилетия напред една нова мощ има бъдеще, то тя ще бъде построена. Проектът или ще бъде осъществен като пазарен, или няма да бъде осъществен, безапелационен е Дончев. Пазарен значи без държавна гаранция, разчитайки на това, че цената на създаваната електрическа енергия ще бъде изкупувана на пазара. Ако страната дружно със стратегическия вложител, който предложи положителните условия, успее да построи това оборудване, ще продава електрическата енергия на този пазар, добави още Дончев.
 Теменужка Петкова Теменужка Петкова / БГНЕС
Преди изявлението на Дончев енергийният министър Теменука Петкова също даде къс брифинг пред медиите. Тя заяви, че е внесла предложение с отчета до Министерски съвет, което ще бъде импортирано и в Народното събрание.

Предложение за опцията и предложение планът АЕЦ „ Белене “ да бъде изработен опит да се осъществя на пазарен принцип посредством избор на стратегически вложител, без даване на държавна гаранция и без подписване на дълготрайни контракти за пазаруване на ел. сила, като правният прийом ще бъде посредством обособяване на активите и пасивите на НЕК в настрана сдружение. Петкова уточни, че до края на годината ще бъде готова нормативно такава процедура, с цел да се види до каква степен е действителен инвеститорският интерес.

Предложението е обвързвано с опцията за реализация на АЕЦ „ Белене ” посредством стратегически вложител посредством обособяване на активите и пасивите на НЕК в настрана сдружение, съобщи Петкова.

Според нея даже и да се откри частен вложител това значи, че нуклеарният риск за страната остава. Вероятността планът да бъде открит напълно от частен вложител е доста малко евентуална, сподели Петкова.

Разгледали сме и вероятността НЕК да взе участие. Всичко, което имаме на площадката в Белене дава съществени преимущества, пред който и да е различен план, безапелационна е енергийният министър.

Разгледан е и разновидността, при който един от реакторите може да бъде построен на площадката на АЕЦ „ Козлодуй ”. От софтуерна позиция, това е изцяло вероятен вид, само че години ще са нужни за нужната документи и стандартизация, изясни тя.

Енергийният министър заяви за още един вид, който е прегледан от държавното управление, а точно за създаване на АЕЦ „ Белене ” по модела на унгарската „ Пакш ”. Предимството на този вид е, че централата сама ще изплаща заема без да бъдат ангажирани страната и други държавни структури. Негатив тук е, че страната би трябвало да застане като поръчител, съобщи Петкова.

Петкова още един път повтори, че няма по какъв начин една АЕЦ да бъде построена без да е налице държавно присъединяване и отново сподели, че ще се търси опция за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР