Проект на нова наредба за обучението на българските граждани за

...
Проект на нова наредба за обучението на българските граждани за
Коментари Харесай

От догодина: Въвеждат военно обучение за учениците от 10 и 11 клас

Проект на нова разпоредба за образованието на българските жители за отбрана на отечеството планува да се вкара военно образование за учениците от 10 и 11 клас.

Вносители на отчета са министрите на защитата Димитър Стоянов и на образованието Сашо Пенов, а аргументът са промени в Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, с които остарелият подзаконов нормативен акт от 2013 година не е синхронизиран, написа " Дарик ". Предвижда се новата разпоредба да влезе в действие от идната образователна година. Проектът е оповестен в портала за публични съвещания на Министерски съвет, а публичното разискване ще продължи до 25 март. 

Проектът планува образованието да се организира от 1 декември до края на образователната година, в границите на 5 образователни часа за десети клас и 5 образователни часа за единадесети – в границите на часа на класа. То ще се организира в наличието на класния началник от военнослужещи или цивилни чиновници от министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, минали подготовка за образование на възпитаници. До 15 юли на съответната година шефовете на междинните учебни заведения ще би трябвало да декларират до съответните териториални структури към Централното военно окръжие броя на паралелките в 10 и 11 клас за идната образователна година, в които ще се организира военното образование.

Програмата за за 10 клас планува те да усвоят съществени познания и умения за оказване на помощ на популацията от въоръжените сили при рецесии от боен темперамент, оцеляване при разкриване на невзривени муниции, както и оказване подпомагане от въоръжените сили на органите за сигурност в битката им против разпространение на оръжия за всеобщо заличаване, противозаконен трафик на оръжие и тероризъм, а също и отбрана на популацията и сериозната инфраструктура и присъединяване на въоръжените сили в избавителни и евакуационни действия.

В програмата на 11-и клас пък е планувано да се учи историята и сегашното на въоръжените сили на България, техните задачи и задания в страната и отвън нея. Освен това учениците ще учат и за същността, задачите и дилемите на запаса, ще се срещнат с въоръжението, оборудването на военните и метода за банкет на военна работа и на работа в запаса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР