Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на

...
Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на
Коментари Харесай

Подем на строителството в ЕС през януари, но слабо понижение в България



Продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и в частност на еврозоната се усили внезапно през януари 2022 година, заличавайки спад от края на предходната година, до момента в който строителството в България се сви едва за пръв път от три месеца насам, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз набъбна през януари с 3,9% по отношение на декември 2021 година, когато беше регистриран спад с 1,2%. В еврозоната продукцията в строителството също се увеличи с 3,9% след намаляване с 1,5% месец по-рано.

Най-силен растеж през януари означи строителството в Полша (скок с цели 19%), следвана от Германия (с 10,1%) и Румъния (с 8,3%). В същото време най-голямо намаляване на продукцията в строителството беше регистрирано в Унгария (спад с 6,3%), Белгия и Нидерландия (спад с по 1,3%) и Италия (с 0,9%).

Графика на продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и еврозоната



Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се увеличи през януари 2022 година с 4,8% след покачване с 1,6% през декември 2021 година, до момента в който в границите на еврозоната строителството набъбна с 4,1% след слаб напредък от 0,2% през декември.

Най-силен напредък на годишна база в строителството през януари беше регистриран в Полша (скок с 18,4%), следвана от Италия и Румъния (повишение с по 13,2%) и Германия (с 12,3%), до момента в който най-силен спад беше регистриран в Белгия (понижение с 14,4%), Словакия (с 3,6%) и Франция (с 2,6%).

Според същото изследване на Евростат строителството в България през януари 2022 година се сви с 0,7% по отношение на декември 2021 година, когато набъбна с 1%, до момента в който на годишна база растежът на продукцията в българското строителство се забави до 2,2% от 6,3% в края на предходната година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР