, продължило около две минути, потопи южните райони на Чили

...
, продължило около две минути, потопи южните райони на Чили
Коментари Харесай

Чили и Аржентина потънаха в мрак за 2 минути заради слънчево затъмнение

, траяло към две минути, потопи южните региони на Чили и Аржентина в мрачевина в понеделник, заяви БГНЕС.
Проливният дъжд заплашваше да попречи на хиляди наблюдаващи в Чили да видят затъмнението, само че в последния миг облаците се разпръснаха тъкмо толкоз, че явлението да бъде отчасти очевидно.
 Пълно слънчево затъмнение ще се следи над Северна Америка Пълно слънчево затъмнение ще се следи над Северна Америка
Съединените щати чакат с боязън първото цялостно слънчево затъмнение от 99 години. Вече наречено „ Великото американско ” то щ...
В аржентинската Патагония няколко фамилии и чужденци бяха разположили лагер сред градовете Вила Ел Чокон и Пиедра дел Агила с вярата да видят затъмнението. Въпреки че там нямаше дъжд, мощните ветрове заплашваха да повлияят на видимостта на второто цялостно затъмнение за Чили през последните 18 месеца.
Въпреки рестриктивните мерки за придвижване, наложени от управляващите за закъснение на разпространяването на пандемията от ковид, в региона на Араукания на към 800 километра южно от столицата Сантяго.
Десетки професионални учени и дилетанти сложиха телескопи по скатовете на вулкана Виларика - един от най-активните в Чили - за наблюдаване на явлението, когато Луната минава сред слънцето и Земята.
Затъмнението трябваше да бъде очевидно по 90-километров кулоар от тихоокеанското крайбрежие в Чили през планинската верига Андите и до Аржентина.
 NASA сподели неповторими фрагменти от слънчево затъмнение (ВИДЕО) NASA сподели неповторими фрагменти от слънчево затъмнение (ВИДЕО)
На 30 октомври тази година галактическата обсерватория за слънчевата динамичност на NASA Solar Dynamics Observatory наблюдава отчасти слънч...
През юли 2019 година към 300 000 души се появиха в пустинята Атакама на север в Чили, където се намират няколко обсерватории,.
Чилийските управляващи се тревожеха, че затъмнението ще притегли огромни събирания на хора. В страната има регистрирани над 570 000 случая на ковид измежду 18-милионното население с съвсем 16 000 доказани смъртни случая. Беше разгласен непоколебим надзор за зоните, където ще бъде очевидно цялостното затъмнение, като свободното придвижване беше неразрешено както в деня преди, по този начин и след него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР