~Продължение на материала, чиято първа част можете да прочетете тук.

...
~Продължение на материала, чиято първа част можете да прочетете тук.
Коментари Харесай

Какво да научим от тая история?

~Продължение на материала, чиято първа част можете да прочетете тук.

Днес живеем в ерата на осведомителните технологии, а сме избрали да живеем измежду информация за плеймейтки и футболисти, риалити шоута и жълти вести. Добре, не споделям, че би трябвало да ги изключите от „ диетата “ си напълно, само че не можете да се тъпчете единствено с тях.

И аз обичам да хапвам в МакДоналдс, само че не всеки ден по три пъти дневно. Вижте какво още има в „ менюто “ от информация, натрупвана през вековете. Съжалявам, само че да имаш цялото познание на света „ на тепсия “, а ти да избереш чалгата; подправената история, която са ти набутали в тиквата, тъй като те е мързяло да прочетеш сам; омразата; средновековните суеверия; новините за цици и нечии креватни изпълнения…

… ти не си жертва на актуалния свят, ти си съизвършител в заличаването на цивилизацията. И не, на никой не му е жалост, че страдаш. Малко ти е.

Към всеобщата липса на предпочитание у хората за познание, се прибавя и още нещо ужасно: желанието за приемане на ГРЕШНО познание. Четеш историята, само че нещо не ти харесва, не ти изнася – от време на време дедите ти са се държали като чукундури, от време на време са били предатели и страхливци, не ти се връзва на доктрината за величието… незабавно си намираш някой псевдоисторик, който ти сервира нещата по този начин, както ИСКАШ да ги чуеш. Удобно. И не смейте да им се смеете на македонците. Ние сме същите.

Същото е и с другите елементи от науката – мнозина са тези, които избират да имат вяра, че рак се лекува с лимонен разтвор, а заболяванията не са от отвратителния им метод на живот, а от кемтрейлс, заприказва, секрети опити и сходни глупости; имат вяра, че са жертва на скрит план, тъй като другояче истината боли…

Ето още по тематиката от самия Ростовцев: „ […]Но паметта на хората е къса, а фантазията им е богата. Фактите в същинската им форма елементарно се не помнят и бързо се покриват с надстройки – плод на човешката фантазия[…] “.

Ето по този начин хората, вместо да се учат от историята, я изкривяват и се обричат да повторят гадостите ѝ.

Хората си избират всякакви безумни уеб сайтове или вестници, които им пробутват тъпотии, с цел да могат сред тъпотиите да им пробутат и нечия поръчкова агитация, маскирана сред публикациите за цици, заболявания и заприказва. Да, има и такива: „ […]Наред с това обстоятелствата постоянно се изопачават даже и изцяло умишлено под въздействие на всякакви подбуди: материална полза, блян у някого да отбрани репутацията си или репутацията на непосредствен нему човек, да отбрани това или това становище и една или друга политическа доктрина. Много се прави и по патриотични подбуди: да се потвърди, че нацията, към която принадлежи обещано лице, е най-хубавата нация в света и че тя постоянно е права, а съперниците й са неправи[…] “ (Ростовцев).

За такива би трябвало да има особено място в Ада.

В своята книга „ Падането на Константинопол “ Стивън Рънсиман ни подсеща за един непрекъснато забравян урок от историята, а точно, че с упадъка на Византия на мода идва патриотарството и жителите на Новия Рим престанали да се считат за космополити и ромеи, а почнали да се гордеят, че са гърци. Започнало патриотарството, с други думи. Как е приключило всичко това? Ами заглавието на книгата е задоволително красноречиво.

Винаги в крах идва подправеният раздут национализъм и дозакопава страните, империите. Това е един от очевидните сигнали, че вървим стремително надолу. Мислете.

Ако решим да четем историята, без страст, ще забележим, че разцветът на Античността е обвързван с глобализъм и сливане, а разединяването на народи, племена, раси, националности е водело до крах. Когато хората са били толерантни към общността, са преуспявали, когато са се репчели кой от тях е по-по-най, са затъвали. В този ред на мисли, концепцията за „ Европа на нациите “ е цялостно изменничество към цивилизацията и обществената еволюция, тъй като явно е потвърдено, че е модел, водещ към накъсване, конфигуриране едни против други, намаляване и крах. Това, че е в нечий кратковременен финансов интерес, тъй като някой получава непосредствено пари от враговете на Европа, с цел да я срутва, не значи, че би трябвало да го слушаме, че и да му играем по свирката! Изборът си е в нашите ръце. И е извънредно време от ден на ден хора да изобличат измамата „ Европа на нациите “.

И още веднъж от Ростовцев: „ […]Силен подтик за по-нататъшно рационализиране и усложняване на битовите условия, който подтик завел хората надалеч напред по пътя на напредъка, бил даден от две открития, направени евентуално по едно и също време в два разнообразни центъра на неолитното човечество — в Месопотамия (в Средна Азия) и в Египет. Имам поради откриването на металите и изнамирането на писмото. Първото изобретение дало необятна опция безпределно да се усъвършенстват материалните условия за живот; второто мощно тласнало напред умственото развиване на човечеството и спомогнало да се усложни и задълбочи религиозният, публичният, а занапред нататък и държавният му живот[…] “.

Виждате, че материалното благоденствие и знанията вървят ръка за ръка. В случай, че желаеме разцвет. Защо се отказахме от знанията и изкуството в името на материалното? Защото те не вървят по настрана, да знаете. Свързани са. На който ви е излъгал, че, в случай че желаете материално, би трябвало да загърбите знанието, книгите, изкуствата… му кажете да се гръмне. Историята потвърждава, че едното без другото не може. Както без материална сигурност не може да има изкуство, по този начин и без изкуство и познание не се стига до материална сигурност.

Да се върнем още по-назад във времената, когато хората към момента са по-близо до животните – палеолита. Човекът стартира своята най-първа смяна сега, в който стартира да употребява огъня, основава и първите сечива от дялан камък, дърво и кост, НО и по същото време е почнал да рисува и да показва това, което го прави човек – разсъдъкът се изразявал в изкуството и опознаването на заобикалящата го среда, която той пресъздавал с рисунки. Изучавал и описвал. Изкуство и познание. Явно това е нещото, което прави индивидът човек.

А през днешния ден, тук и в този момент има декаданс в това отношение. Антикултурата е на респект. Само смотаните четат, не е секси, а изкуството е за задръстените. Знанията са за зубърите и тъпаците, нали? Бентлито и ес-класата се докарват или с пердах, или с връзки. Но най-много с измами и тарикатлък. Когато Бай Ганьо е на респект, Алеко не е воин, а придатък към износен учебник по литература. Досада, с други думи.

Откакто съществува актуалната цивилизация, сме били очевидци на (най-грубо обобщено) следните интервали: Античност (прогрес); Средновековие (регрес); Ренесанс (един тип нова Античност) и… не желая да ви тормозя, само че сме с двата крайници в ново Средновековие и декаданс.

Да пробваме най-малко да го забавим или да го отслабим?

Вие сте съзнателно държани в това положение на будна кома, тъй като по този начин сте им комфортни. Тъпи и покорни. Лесни. Живеете не в народна власт, не даже в страна на тирани. Живеете в страна на олигарси. Точно като описаните от Херодот в Историческите му новели. Те ви желаят тъкмо такива, спящи, изгубили религия в себе си, чакащи да пристигна „ някой “ да ги избави, умиращи, до момента в който чакат, възпитаващи децата си да чакат, да слушат, да не се бунтуват.

Следващият път, когато нещо не ви харесва, излезте и го кажете. Съберете се повече. Следващия път, когато ви пуснат риалити шоу, чалга, силикон, опитат се да ви придърпат с жълти вести, кафяви вести, пакетирана ненавист към този или оня, пропуснете, запазете хигиена, сменете канала, откажете се да ненавиждате и започнете да мислите. Всичко е в ръцете на хората. Все отнякъде се почва.

Не може постоянно да вали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР