"Продължавайте да строите мостове и магистрали на Балканите!" Това казал

...
"Продължавайте да строите мостове и магистрали на Балканите!" Това казал
Коментари Харесай

Тангента, Околовръстно или падаща Берлинска стена?!

"Продължавайте да строите мостове и автомагистрали на Балканите! " Това споделил сякаш при визитата си у нас папа Франциск на премиера Бойко Борисов. И да го е споделил, било е единствено метафора. Не може да бъде казано в дословен смисъл, тъй като в интервала на прехода няма български мост или автомагистрала, върху която строителите да не са си оставили ръцете.

Гражданин сподели в медиите скършените на две стоманобетонни панели на моста над река Искър по трасето на Северната скоростна дъга. Вместо да потъне вдън земя от позор, новият член на управата на Агенция "Пътна инфраструктура " инж. Иван Досев приказва несериозни неща. Въпросните панели не били носещи, а кофражни. И паднали евентуално още при наливането на бетона, което било обикновено, и нямало потребност нито да се подменят, нито да се отстранен и съберат отломките. Важното било, представете си, че не са се потрошили след стартирането на обекта в употреба, а преди този момент. Ако това е инженер - строител, че и турен за шеф, майка плаче!

"Тези панелки имат градивна армировка, която е изчислена по този начин, че да може да издържи тежестта на бетона преди да е стегнала пътната плоча. Вероятността да падне е дребна, защото има армировка, която не се е скъсала. Това нещо не носи никаква тежест и върху него няма натоварване ", изтърси Досев. Само дето въпросната армировка очевадно не е издържала тежестта на пътната плоча, преди бетонът й да се стегне, другояче не биха пропаднали. Което пък значи, че носещата плоча няма по какъв начин да не е компрометирана, защото кофражът под нея е поддал още при наливането на бетона.

Колкото до дребната възможност прекършените и провиснали кофражни плочи да рухнат, проблем няма - разчитайте на армировката. Фирмата реализатор била привикана обаче да предприеме за своя сметка "всичко належащо за възстановяване на кофражните панели под моста ". И още веднъж: "Те извършват функционалността на оставащ кофраж, не са част от носещата структура на оборудването и нямат никакво предопределение за неговата резистентност. Извършен е оглед на оборудването и водачите би трябвало да карат умерено ".

За три години от ударното асимилиране на евромилионите Северната дъга (която не е в действителност дъга, а секанта или хорда) пропадаха и дилатационните фуги на железопътен надлез и мост над река Владайска. За същите тези три години Столичната община пази гробна тишина за сякаш поетия ангажимент да построи локалните платна и довеждащата улична мрежа, която да реализира връзка сред града и тангентата. От районното министерство увериха единствено, че са подготвени с разпоредба за надзора, която да разреши проектирането на по-безопасни пътища. И заявиха неотстъпчивост към строителите и надзора по отношението на качеството.

В резултат на координираните старания от страна на страната и общината нито качеството на строителството се е подобрило, нито куп столични квартали имат достъпа до новите бързи трасета. Десетки хиляди поданици на северните квартали "Илиянци ", "Бенковски ", "Требич " и "Нови Искър " стачкуваха гневно на "Московска " 33 поради спирането на старите улици без да бъдат построени нови. Кабинетът ги залъга с 1,5 млн. лева от държавния бюджет в интерес на общинския, което стигна за връзката с една детелина, и толкоз.

Най-абсурдната обстановка е обаче с кв. "Обеля ", който беше отсечен от достъп до построената по същото време Западна дъга на Околовръстното. Там е налице пътен възел полудетелина за връзка с бъдещия бул. "Стефансон ". Булевард обаче няма и Столичната община наподобява не си е мръднала пръста за планиране на регулацията и отчуждителни процедури. И тъй като трасето на пътния възел приключва в нивите, всеки се избавя както може и съгласно проходимостта на автомобила си. Частни парцели са превърнати в трасета с денонощен авто трафик, който прави невероятно тяхното прилагане. Същевременно се поврежда съществуващата общинска пътна мрежа, върху която се нанасят големи количества тиня и прахуляк.

За похлупак Столичната община показва цялостна безнаказаност по заведените против нея за бездействието й каузи. Защитната теза е колкото комфортна, толкоз и неуместна - тъй като няма построени връзки (които тя би трябвало да изгради), локалната власт нямала и отговорности да вземе ограничения против съсипването на частните парцели.

В добавка ръководещите се хвалят с активиране на огромни железопътни планове, при което щели да бъдат отстранени всички пресичания на едно равнище сред жп превоза, автомобилното придвижване и пешеходците. От наша инспекция за един от тези планове - линията София - Волуяк, която ще минава паралелно до въпросния бул. "Стефансон ", стана ясно обаче че нямат желание да вършат това, което дават обещание и за което ще усвояват нови стотици милиони.

Вместо безконтактни пресичания с обикновени подлези по уличните трасета на сегашните прелези щели да поставят евтини стоманени пасарелки за пешеходци. А по какъв начин ще минават колите сред двете елементи на разграничените от стоманения път столични квартали?! Ами както минават след построяването на Околовръстното и Северната дъга - с далечни обиколки, с прегазване през калта, а в случай че е допустимо и през релсите. Да не приказваме за слагане на шумозащитни платна, каквито пестят, с цел да заделят за подкупи и комисиони.

Така че нищо ново в действителност няма - значимото при всяка управническа активност в днешна България е не какво ще се направи, а какъв брой ще се открадне. Затова парите ги има, само че все не стигат да се свърши работата като хората. Друг вид няма, без значение дали става преди, или след избори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР