Продължават усилията за възстановяване на движението през прохода Петрохан след

...
Продължават усилията за възстановяване на движението през прохода Петрохан след
Коментари Харесай

Щети за милиони след пороите в Северозападна България

Продължават напъните за възобновяване на придвижването през прохода Петрохан след поройните дъждове, паднали в Северозападна България. Стихията нанесе вреди за милиони левове във Вършец и Криводол.

В община Криводол по долното течение на река Ботуня, където придошлите води също провокираха огромни наводнения, ситуацията се възстановява. Водното равнище спада и реката се прибира в коритото си.

В село Ракево, където беше оповестено отчасти бедствено състояние, заплахата към този момент е отминала и там стартира отводняване на залетите терени и приземни етажи.

Опасността за Ракево е регистрирана още нощес след внезапното повишаване на равнището на реките Ботуня и Лева, чийто водосбор минава през селото. Незабавно е оповестено отчасти бедствено състояние.

Заместник-кметът на община Криводол Валентин Кирилов:

„Въпреки преградите, които са направени през предишните години, равнището беше задоволително високо, с цел да прескочи през тях и да наводни. Веднага бяха извикани екипите, мобилизирахме Пожарна, локалните групи и на място до късните часове на нощта опитвахме да предпазим парцелите и учебните заведения, детските градини с пясък в чували, с техника – багери. След 1:00 часа стартира на равнището да се възстановява, да не се повишава и останахме единствено през един час на следене“.

Въпреки напъните край речното корито и защитната дига въпреки всичко има наводнени общински терени, аграрни площи, дворове и приземни етажи:

„За пет минути заля на всички места всичко, мина през дигата… Мазе цялостно, 1 метър е водата в мазето“, описа локален гражданин.

Екипи с помпи отводняват засегнатите терени, на следващия ден комисия ще огледа и ще опише вредите от бедствието.

 Снимка: Ива Антонова
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР