Продължаващото упорство на Бойко Борисов да бъде начело на ГЕРБ

...
Продължаващото упорство на Бойко Борисов да бъде начело на ГЕРБ
Коментари Харесай

Политолози: Лидерството на Борисов в ГЕРБ е пречката пред съставяне на редовен кабинет

Продължаващото твърдоглавие на Бойко Борисов да бъде отпред на ГЕРБ минира опцията за сформиране на постоянен кабинет в няколко следващи Народното събрание. Същевременно партията на Борисов е договорила държавно управление с поддръжката на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, само че събитията в прокуратурата от тази седмица са осуетили този план.

Около това мнение се сплотиха в студиото на „ Добро утро, Европа “ политолозите доцент Милен Любенов и доцент Светослав Малинов.

„ Имайки поради динамичността и предстоящите обрати през последната седмица, дори през последните три дни, никой не може да направи постоянна прогноза. Това, в което можем да сме сигурни, е че първият мандат отива към неуспех , без значение, че официално има още много време. При всички положения позицията на Българска социалистическа партия лиши ГЕРБ от опцията да образува държавно управление “, разяснява доцент Малинов.
До началото на седмицата беше съвсем ясно, че се е оформила коалиция сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Според мен бяха доста напреднали в диалозите. Сега с безапелационното отдръпване на Българска социалистическа партия нещата наподобяват съвсем невъзможни за реализирането на първия мандат.
доцент Милен Любенов, политолог

Любопитна е позицията на Има Такъв Народ, които към момента не са споделили изрично дали ще поддържат държавно управление с първия мандат, добави доцент Любенов.

Той не изключва търсене на някаква странична поддръжка или опити за падащ кворум, с цел да мине държавно управление с първия мандат.

„ За ГЕРБ беше доста значимо да осъществят първия мандат, с цел да покажат, че те са способни да сформират държавно управление. Сега са в много по-неизгодна обстановка поради тези разкрития “, разяснява доцент Любенов.

Според него напрежението сред ГЕРБ и ПП-ДБ е доста мощно

„ Една поддръжка отстрана на ГЕРБ на държавно управление с втория мандат, без директно присъединяване в държавното управление, ще бъде на процедура проваляне. Те признават своята неплатежоспособност и неспособност да образуват държавно управление с тяхно ефективно присъединяване “, сподели още политологът.
ПП-ДБ също могат да оказват помощ за образуване на държавно управление с техния мандат, като още един път влязат в разговор с ГЕРБ. Направят промени в състава на държавно управление, който са предложили. Тоест, той да стане още по-експертен и по-малко политически. Да се видят фигури, които и да не са свързани с ГЕРБ, да бъдат допустими за тях.
доцент Светослав Малинов, политолог

По думите на доцент Малинов това не би означавало коалиция или приемане на ръководството на ГЕРБ, само че „ в името навръх основаване на устойчиво държавно управление и почитание по отношение на гласоподавателите на ГЕРБ, може да се създадат доста неща “.

Според анализаторите би било мъчно да се направи държавно управление с третия мандат.

„ Няма натурален адресат на третия мандат, който да може да събере по един добър за гласоподавателите на първите две партии метод, нещата на едно място. Така че в действителност вторият мандат е последният късмет на този парламент “, счита доцент Малинов.

„ Когато Борисов е отпред на ГЕРБ, с тази известност и имидж, с тези тъмни и невидими връзки, не знам с кого, само че явно предмет на прокуратурата и нейната работа, всичко наподобява неверно сега. Всичко, което Борисов оттук насетне ще прави, ще наподобява неверно и неубедително, с изключение на отдръпването му. В момента се вижда и от последователите на ГЕРБ за какво няма смисъл да се упорства повече отстрана на Борисов да бъде водач и лидер. Виждате ли какво става – трети следващи избори не може да има държавно управление, тъй като Борисов е отпред на ГЕРБ. Защото никой не желае коалиция с ГЕРБ, до момента в който Борисов е отпред “, сподели още политологът.

„ Според мен беше контрактувано болшинство с Българска социалистическа партия и Гешев го скапе, само че самият факт, че е допустима такава интервенция на прокуратура в политика, значи, че подвластните просто би трябвало да се отдръпват и Борисов е номер 1 в тези лостове, за жал, на тъмните сили да въздействат върху българската политика “, добави той.

Според доцент Любенов отдръпването на Борисов е неизбежно.

„ Проблемът се корени освен в Борисов, само че и в други фигури в ГЕРБ, които в действителност водят до затрудняване на опцията да се откри съдружна формула “, счита той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР