Продължаващото покачване на българския лев спрямо турската лира доведе до

...
Продължаващото покачване на българския лев спрямо турската лира доведе до
Коментари Харесай

Купуваме в Одрин на половин цена! Турската лира се срина рек...

Продължаващото повишаване на българския лев по отношение на турската лира докара до увеличение на броя на българските туристи, посещаващи Одрин за пазар.

Вчера лирата се намали за миг до рекордните 11,30 TL. по отношение на $. Еврото към този момент се разменя за над 12.12 TL. Според Българска народна банка една лира към този момент се разменя за 15 стотинки, а един лев е 6.41 TL.

Рафийе Мухтарова, здравна сестра в Пловдив, сподели пред турските медии през вчерашния ден: „ Ние българите идваме да пазарим тук, тъй като лирата се обезцени доста. Купуваме всичко доста на ниска цена от тук. Много сме удовлетворени. Ще пристигам всяка седмица, в случай че имам време. “, сподели тя.



Българските жители, идващи в Одрин, с цел да задоволят потребностите си, способстват за стопанската система на Одрин. Много търговци от Истанбул също продават стоките си в Одрин на нашенци.

Халил Камбаз, който също е от Пловдив, сподели пред турската организация Анка, че идва постоянно в Одрин и пазари на едро, като препродава продуктите в България. „ Купувам за 2,5 и продавам за 5. Така изкарвам по някой лев “, сподели той.

Търговецът Метин Доган работи най-вече с клиенти от България. Той съобщи, че броят на идващите българи е почнал да нараства доста в последно време, защото цената на турската лира пада всекидневно. Тази обстановка ни слага в сложна обстановка като търговци. Налага се непрекъсната смяна в цените. " Това, което продавате за 50 лири през днешния ден, на следващия ден се продава за 60 лири. “

Българите най-вече търсели текстил, саралия, маслини, локум, сирене и почистващи препарати, сподели той.



„ Българите разменят 100 лв. за над 600 лири и могат умерено да си купят храна за една седмица. В България това не е допустимо. Всичко там е най-малко два пъти по-скъпо ", установи Доган.

Пенсионерът Хасан Гюлер от Одрин пък се оплака пред медиите, „ Ситуацията в Турция в този момент е плачевна. Не можем да купим нищо. Парите ни от пенсиите се стопиха. "

Централната банка на Турция през вчерашния ден понижи лихвите с един % до 15 на 100, макар че инфлацията е близо 20 на 100. Това форсира спиралата на инфлацията в страната и докара до най-ниските равнища на лирата за всички времена.

Опозицията прикани за предварителни избори по отношение на невижданата икономическа рецесия.

Обезценяването на лирата с 32% тази година покачва цените в страната и в допълнение разпалва инфлацията, която съгласно формалната статистика се повиши до 19,89 на 100. Това е най-високата стойност от близо три години. Много икономисти настояват, че действителната инфлация в страната е към 50 на 100.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР