Продължаващото напрежение в Червено море, дължащо се на обстрелването на

...
Продължаващото напрежение в Червено море, дължащо се на обстрелването на
Коментари Харесай

ОИСР предупреди, че напрежението в Червено море крие риск от значително по-висока инфлация

Продължаващото напрежение в Червено море, дължащо се на обстрелването на търговски кораби от йеменските бунтовници хуси от паравоенната формация " Ансар Аллах ", може да докара до доста ускорение на инфлацията в Европа. Това съобщи  като се базира на прогнозата на анализатори от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

На фона на продължаващите военни дейности в акваторията цените за морски превоз неотдавна се усилиха със 100%. Това събитие може да докара до ускорение на вносната инфлация (инфлация, която поражда заради повишение на цените на вносните артикули и услуги) в 38-те страни - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с 5 процентни пункта през 2024 година и с още 0,4 пункта през 2025 година, при изискване че геополитическото напрежение в района на Близкия изток се резервира.

Увеличението на логистичните разноски се дължи основно на нуждата корабните компании да намерят различни направления към Суецкия канал. Един от тези разновидности е заобикаляне на африканския континент през нос Добра вяра. В резултат на това общото време за пътешестване се е нараснало приблизително с 30-50 %. Това може да докара до повишение на крайните цени на стоките, доставяни по море, считат специалистите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР