“Продължаваме промяната възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава

...
“Продължаваме промяната възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава
Коментари Харесай

„Тренд“: ГЕРБ води убедително с 23,6%, ПП втори с 21,4%. 70% не одобряват правителството на Кирил Петков


“Продължаваме смяната ” възвръща част от поддръжката си, само че ГЕРБ остава първа политическа мощ.

“Има подобен народ ” и групировката към Стефан Янев търпят ерозия. Това са част от изводите от национално представително изследване на Изследователски център “Тренд ” по поръчка на “24 часа ”, извършено в интервала 5-12 юли измежду 1005 пълнолетни българи.

Кабинетът на Кирил Петков приключва мандата си с 22% позитивни оценки за неговата работа и 70%, които го правят оценка негативно. В последните три месеца не записваме динамичност в тези стойности.

За сметка на това оценката за работата на Народното събрание е в продължаваща наклонност на утежняване на стойностите, като през този месец позитивните оценки са 14%, а негативните – 77%.

Оценката за работата на президента също бележи спад, като през май 50% са дали позитивна оценка, през юни 45%, а през юли са към този момент 43%. 41% пък са тези, които този месец дават негативна оценка за работата на президента.

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните настройки на българите. “Продължаваме смяната ” съумява да възвърне част от поддръжката си, като този месец 21,4% от гласуващите декларират, че биха дали своя глас за групировката на Петков и Василев. За съпоставяне през месец май поддръжката им беше 17,5% от гласуващите. Въпреки това възобновяване “Продължаваме смяната ” не съумява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Борисов резервира резултата си от последните месеци.

През юли 23,6% от гласуващите заявяват поддръжка за ГЕРБ. Статично наподобява ситуацията при Движение за права и свободи (10,7%), Българска социалистическа партия (9,8%), “Възраждане ” (9,6%) и “Демократична България ” (6,9%). Ерозия в поддръжката записваме при новата групировка на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко спрямо началната ѝ позиция от 7,6% измежду решилите да гласоподават през май.Големият губещ от последните събития, наподобява, е

“Има подобен народ ”, който е с 3,8% поддръжка измежду гласуващите, а това заплашва опциите му за парламентарно посланичество при нови избори.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР