Продължаваме промяната поиска да бъде гласувана декларация, с която парламентът

...
Продължаваме промяната поиска да бъде гласувана декларация, с която парламентът
Коментари Харесай

Правителството няма да внася бюджет. Ще се работи със стария до март

" Продължаваме промяната " изиска да бъде гласувана декларация, с която Народното събрание да задължи служебното държавно управление да внесе нов бюджет за идната година След петчасов спор концепцията не получи поддръжка и ще се работи с продължен вид на настоящия финансов проект на страната Дори и без нов бюджет има риск от по-висок недостиг през 2023 година
През първите три месеца на идната година страната ще работи по сметките на Бюджет 2022. В сряда " Продължаваме промяната " се опита да промени това, като изиска да бъде гласувана декларация, с която Народното събрание да задължи служебното държавно управление да внесе нов бюджет за идната година. То обаче получи поддръжката единствено на Българска социалистическа партия и на " Демократична България ".

Така през декември следва депутатите да обсъдят дефинитивно така наречен удължителен закон, който преди ден беше признат на първо четене в зала. Той планува,, страната да се вмести в разноските, съответстващи на направените през съответния месец на 2022 година, като към тях се прибавят и гласуваните нови отговорности. Тоест страната ще продължи да действа и да заплаща към този момент признатото през тази година нарастване на пенсиите и на някои заплати в обществения бранш, както и помощите на бизнеса за високата цена на тока.
Какви са рисковете
След петчасов спор ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " Български напредък " гласоподаваха срещу декларацията на Политическа партия. А главният изтъкван претекст беше рискът от избирателен популизъм - в случай че няма ясно болшинство, което да излъчи държавно управление и да носи отговорност за взетите решения, елементарно може да се залитне в посока наддаване за пенсии и по-високи заплати. Което пък крие риск от в допълнение раздуване на недостига в бюджета и трупане на нови задължения.
Реклама
Внесените и признати на първо четене текстове за удължение на действието на Бюджет 2022 обаче плануват те да са в действие за не повече от три месеца - т.е. до март 2023 година Преди това оповестеният за публично разискване план на Министерството на финансите не предвиждаше подобен период. Не е ясно какво ще се случи след март, в случай че има нови избори и липсва постоянен кабинет. Още повече че при догадка нови избори през март 2023 година - до момента в който се сформира кабинет, той да изготви собствен бюджет и по-късно да бъде гласуван в Народното събрание, ще са нужни най-малко 3-4 месеца.

Според служебния финансов министър Росица Велкова с този продължен бюджет може да се работи и по-дълго време, без това да основава напрежение. Проблемът е, че той на процедура не залага никакви политики, а продължава старите - т.е. колкото по-дълго се работи по него, толкоз по-трудно ще е на новия финансов министър да оправи сметките на страната, изключително при икономическа рецесия. Преди да изиска удължение на Бюджет 2022, който, без да има нови изключителни нараствания на пенсии или заплати, излизаше на недостиг от 6.6% от Брутният вътрешен продукт и потребност от 16 милиарда лева нов дълг. Ако се работи цяла година по удължителния бюджет сметката за недостиг и дълг би трябвало да е същата, в случай че не се окаже, че стопанската система се показва по-добре от предстоящото и приходите са повече. И при изискване че слаганите високи финансови разноски се случват, което не е реалност тази година.

Гласуването на удълженото деяние на Бюджет 2022 в зала на второ четене обаче също крие опасности.

Днес по време на дебатите от Движение за права и свободи да вземем за пример дадоха поръчка, че ще изискат разбърквания на разноските сред първо и второ четене. От Българска социалистическа партия също неведнъж за заявявали сходни планове.
Реклама
Законът за обществените финанси не позволява осъществяването на разноски или поемането на отговорности, които утежняват салдото, в случай че не се направи актуализация от Народното събрание. Друг е въпросът, че в този удължителен закон няма записано салдо, предстоящи доходи и разноски.
Свързани публикации Финансовият министър: Ще работим за приемане на еврото от 2024 година 4 ноември 2022, 06:15 Бюджетът на Гълъб Донев за 2023 отлита към Народното събрание без перо по перо 31 октомври 2022, 15:30 Опасни игри с държавните пари 28 октомври 2022, 06:10 " Мрачният бюджет " на служебния кабинет няма да се внася в Народното събрание 25 октомври 2022, 15:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР