Продължаваме Промяната и Демократична България (за по-кратко – коалиция ДС)

...
Продължаваме Промяната и Демократична България (за по-кратко – коалиция ДС)
Коментари Харесай

Проектокабинетът на ДС – много от същото и още промяна, промяна, промяна

„ Продължаваме Промяната ” и „ Демократична България " (за по-кратко – коалиция ДС) оповестиха публично имената на министрите, които влизат в проектокабинета им. Веднага прави усещане, че липсват водачите, а и изобщо основни лица от Демократична България, за сметка на такива от Политическа партия. Чисто политическо предложение, по-точно – предложение за кабинет на Политическа партия. Къде са Демократична България в тази скица, никой не споделя, никой не смее да пита.

Но да се спрем на по-интересните лица в проектокабинета.

Акад. Николай Денков е номиниран за министър-председател, както се и очакваше.  Той получи втория мандат за сформиране на държавно управление в предишния парламент, само че го върна несбъднат, от 2014 до 2016 година беше и заместник-министър на образованието и науката с ресори висше обучение и европейски структурни фондове, през 2016 година подава оставка заради противоречие с политиката на тогавашното управление в МОН, през 2017 година и 2021 година e длъжностен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 година e министър на образованието и науката в постоянното държавно управление на Кирил Петков. Народен представител от Продължаваме Промяната в 49-ото Народно заседание.

Денков постоянно е определян като ослепителен академик – факт, който никой не оспорва. Но не като ослепителен, дори не и даже като порядъчен министър на образованието може да бъде избран.  Ситуацията в бранша се утежнява всяка година, като единственото изключение са заплатите на учителите, само че качеството на уроците, учебниците, методите на преподаване – всичко това е застинало години обратно, дори по-точно, влошило се е, за което и самият Денков, изпълнявал функционалностите и на министър, и на зам.министър, носи немалка виновност.

Името му се свързва и с фонация, чиито учредители са той и Петков - “Център за приложни проучвания и нововъведения ”. Дейността e ориентирана към стимулиране развиването на биотехнологиите и приложната химия и одобряването на тяхната роля в икономическото развиване – несъмнено новаторски и упорит план. Прави усещане, че главният сътрудник е “Америка за България ”, а пък всички, свързани по един или различен метод с плана - Асен Василев, Лена Бориславова и Даниел Лорер, след това получават министерски или други значими постове в новото държавно управление. И в действителност се оказва, че в един миг финансовото, икономическо и просветително ръководство на страната e подчинено на една фондация и лицата в нея.

За Асен Василев доста се е изговорило, само че е задоволително единствено да отбележим най-големият проблем – това е индивидът, който ни донесе 13 милиарда недостиг и даже единствено номинацията му за финансов министър, е насмешка с целия народ. Или пък фактът, че съгласно негови някогашни сътрудници вложители, той е лъжец, общата им компания е оповестена във банкрут от управляващите във Англия, а синдици откриват, че компанията има отговорности към 54 кредитори, от които 14 са декларирали искания за близо 9 млн. паунда.

За Василев се разбра и че като министър, е оповестил за приоритет в своя мандат въвеждането у нас на разплащания с криптовалута, в това число и с NEXO-токени, виртуалната парична единица на разследваната в Съединени американски щати, Англия и България едноименна криптобанка, което разобличаване породи редица значими въпроси, измежду които какви са връзките му със притежателите на българската криптобанка NEXO; имал ли е самият той инвестиции в NEXO; дейностите му не биха ли заплашили цялата банкова система у нас. Въпроси, на които отговор Василев не е дал и до ден сегашен.

Андрей Янкулов, номиниран за Министерство на вътрешните работи министър, е един от борците против основния прокурор Иван Гешев. Въпросният непрестанно дава изявленията и взе участие в разнообразни излъчвания, където громи Гешев. Част е и от НПО-то „ Антикорупционен фронт ”, чийто главен приоритет е също детронирането на Гешев от поста му.

Стигаме и до юрист Милен Матеев, номиниран за правосъден министър. Негови са думите, че „ основният прокурор носи само отговорност за успеваемостта, за дейностите и бездействията на прокуратурата на България ”. Тест на хоризонта имаме още един ортодоксален герой против основния прокурор. Видно по номинациите за министри, главен приоритет продължава да е елиминирането на Гешев. Малко черен комизъм – не съумяха с атентат, връщат се на добре познатите остарели способи. Матеев, също като Василев и Денков, е чисто партийна Политическа партия кандидатура.

Стигаме и до небезизвестния, най-вече с Facebook експертизата си по всичко, Юлиан Попов, който е номиниран за министър на околната среда. Популярен е и като върл лобист за Зелената договорка и съперник на нуклеарните мощности и въглищата.

Начело на просветителното министерство е номинирана Генка Петрова-Ташкова, която беше заместничка на Денков, когато той оглавяваше МОН в кабинета “Петков ”.  Стигаме и до Даниел Лорер, който отново е препоръчан за министър на нововъведенията и растежа. Не по-малко предизвикващо страдание е името на Яна Генова, препоръчана за министър на културата пък. Дамата беше член на управителния съвет на небезизвестния Национален фонд “Култура ”, назначена от някогашния културен министър от Политическа партия Атанас Атанасов.

Не е нужно да бистрим и останалите от пълнежа един по един, пределно ясно е, че се касае за тясно партиен кабинет на Политическа партия, в който съдружните сътрудници са напълно незадълбочено отразени. Липсата на Кирил Петков може да се пояснява като добър знак, само че наличието на Николай Денков, Асен Василев и Даниел Лорер незабавно заличава позитивното усещане. „ Промяната ” чудесно осъзнава, че в този си тип, даже и при извънредно благоразположения Борисов, проектокабинетът няма никакъв късмет. Истината е, че препоръчаният план на кабинет е препоръчан, с цел да не мине.

Проблемът е, че Държавна сигурност дадоха ясни индикации, че те не биха подкрепили какъвто и да е кабинет, излъчен от ГЕРБ, което неизбежно ни води до последващи избори. Освен в случай че Бойко Борисов и ГЕРБ не се извърнат и към останалите политически сили, показани в Народното събрание, от които сигурно биха могли да чакат доста по-разумно и съответно държание, за сметка на безсмисленото и извънредно непродуктивно блъскане, в което се пробва да ги завлече обединението Политическа партия /ДБ, тласкайки и страната все по-надълбоко в блатото.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР