Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) видя опит ГЕРБ-СДС да се измъкне

...
Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) видя опит ГЕРБ-СДС да се измъкне
Коментари Харесай

ГЕРБ изглежда готова да скъса джентълменското споразумение с ПП-ДБ след спор в парламента

" Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) видя опит ГЕРБ-СДС да се измъкне от така наречен " джентълменско съглашение ", което двете партии договориха предишния месец. Това стана, откакто първата политическа мощ загатна за ново изискване - че няма да даде обещаната правната комисия на ПП-ДБ без тяхната поддръжка за държавно управление.

Парламентарният ден в петък стартира със спор сред двете най-големи парламентарни групи. Николай Денков от ПП-ДБ изиска в дневния ред на съвещанието да бъде включена точка за избора на непрекъснат ръководител на комисията по правни въпроси. В момента всички парламентарни комисии работят, само че без ръководители - решение, което беше взето най-вече поради продължаващата липса на ясно болшинство в Народното събрание.

През април ГЕРБ и ПП-ДБ организираха серия от диалози, които приключиха с сделката, че ръководителят на Народното събрание и на правната комисия ще бъдат определени на ротационен принцип. Устното съглашение предвиждаше депутатите от ПП-ДБ да поддържат Росен Желязков, който да оглави Народното събрание, а от своя страна новата коалиция да получи председателското място на комисията по правни въпроси. Идеята беше определените и на двата поста да се сменят на всеки три месеца.

Към момента обаче единствено част от контрактуваното се е осъществило. Желязков беше определен, само че точката за ръководител на правна комисия към момента не е гласувана. Днешният опит на Николай Денков да придвижи тази процедура приключи с крах.

Десислава Атанасова от ГЕРБ излезе на трибуната, с цел да изтъкне, че решението комисиите сега да работят без ръководители е взето на председателски съвет и изиска да бъде извършен нов подобен преди точката въобще да бъде гласувана. Тя обвърза и включването на тематиката с диалозите за възможен постоянен кабинет.

" Смятам, че е доста по-логично и правилно да има нов председателски съвет и да разясняваме всички председателски и заместник-председателски места в непрекъснатите комисии. Изведени отвън скоби една или друга комисия, само може да се случи, в случай че през днешния ден в 17 часа на срещата ни с сътрудниците от ПП-ДБ реализираме съглашение за общо ръководство ", сподели Атанасова, визирайки предстоящите диалозите на новата коалиция с кандидат-премиера Мария Габриел.

Така на процедура ГЕРБ даде явен знак, че ПП-ДБ ще може да получи в началото обещаното председателско място за правната комисия при изискване за поддръжка - подробност, което не беше контрактуван при диалозите през април.

По-късно на къс брифинг пред публицисти Денков упрекна партията на Бойко Борисов в това, че е нарушила така наречен " джентълменско съглашение " и се надяват, че тя ще се върне към първичната си позиция.

" Това изяснява за какво имаме аргументи да сме деликатни в връзките ни с ГЕРБ-СДС. Във всеки един миг това, което сме се споразумели може да бъде нарушено, поставяйки спомагателни условия или разнообразни акценти ", съобщи Денков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР