Снимките на 117-минутната лента са правени през 2022 и 2023

...
Снимките на 117-минутната лента са правени през 2022 и 2023
Коментари Харесай

Новият филм на Маги Ралчева „Сватба“ направи премиера на фестивала в Кан

Снимките на 117-минутната лента са правени през 2022 и 2023 година в Родопите по сюжет на Юрий Дачев с оператор Емил Христов

Новият български игрален филм „ Сватба “ (2024) по едноименния роман на Николай Хайтов, беше показан от продуцента и режисьор на лентата Магдалена Ралчева на кинофестивала в Кан в границите на Marché du Film – Festival de Cannes, в Palais K на 17 май  от 18 часа.

„ Marché du Film е международният маркет за кино и се веселя, че имах опцията да показва „ Сватба “ тъкмо в седмицата на конкурсната стратегия на кинофестивала в Кан. Вълнуващо е, че лентата направи своята премиера точно на най-престижния  международен кинофестивал “, сподели Магдалена Ралчева. „ Вярвам, че всеки филм заслужава да стигне до огромна зрителска публика откакто бъде сниман и това е огромно предизвикателство за нас създателите. Да открием добър пазар и дистрибутори е от извънредно значение за пътя на лентата към феновете. “    

Премиерата на кино лентата в България се чака да бъде в края на ноември тази година. „ Сватба “ към този момент е номиниран в формалните селекции на три интернационалните кино фестивала  – New Media Film Festival в Лос Анжелис, Indo Dubai International Film Festival и Woods Hole Film Festival в Съединени американски щати.
 Вълнуващо е, че лентата направи своята премиера точно на най-престижния  международен кинофестивал, сподели Магдалена Ралчева
Снимките на 117-минутната лента са правени през 2022 и 2023 година в Родопите по сюжет на Юрий Дачев с оператор Емил Христов. Проектът е спечелил дотация от Националния кино център, а главен копродуцент е Българска Национална Телевизия.

В основните функции ще забележим Ралица Стоянова, Радослав Владимиров и Велислав Павлов. Ралица Стоянова е позната на българската публика с ролята си в кино лентата „ Жените в действителност плачат “ (2021) с която младата актриса завоюва и премията „ Златна липа “ за най-хубава женска роля на фестивала в Стара Загора през 2022 година.

В останалите функции ще забележим Васил Банов, Светлана Янчева, Михаил Мутафов и Гергана Данданова.

„ Едно от огромните провокации беше пресъздаването на комплицирания свят на Хайтов –  кондензиран със мощни усеща в една сурова реалност, сподели след премиерата Магдалена Ралчева. „ Сватба “ е филм за любовта и за непреходните човешки полезности, които от ден на ден ни убягват. Драматизмът на героите, условността на мястото и на епохата способстват лентата да бъде възприемана и разбирана на всички места по света.
Голямото предизвикателство пред режисьора Магдалена Ралчева е да снима филм ера, защото изисква огромна точност за сценография, костюми и атрибут.  

„ Снимахме ера при започване на 20 век, а това постоянно носи риск. Беше огромно предизвикателство, само че мисля, че се справихме отлично поради професионализма и всеотдайната работа на всички които работиха по кино лентата, сподели още Магдалена Ралчева.

Въпреки комплицираната си постановъчност, филмът е бил сниман без премеждия и с лекост. „ Тази лекост пристигна от съвсем двете години подготовка за фотосите и от блестящата организация, която имах в екипа си. Беше необикновено, че през двата снимачни месеца - октомври и ноември 2022 година, а след това и през септември 2023 година, имахме слънчево време и снимахме при температури над 16 градуса, тъй че желанието ми да фотографирам в зимна среда не се реализира. Работихме в доста ползотворна конюнктура и се надявам тази хубава креативна атмосфера да се усети и от феновете “, сподели още Магдалена Ралчева.

Магдалена Ралчева е режисьор на още два български игрални кино лентата – „ Още нещо за любовта “ (2010) по сюжет на Георги Данаилов и с оператор Александър Лазаров и „ XII a ” (2017) по сюжет на Николай Колев с оператор Емил Топузов.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР