Най-голямата детска книжарница, създадена от Гринуич, отваря врати у нас

...
Най-голямата детска книжарница, създадена от Гринуич, отваря врати у нас
Коментари Харесай

Най-голямата детска книжарница у нас отваря врати в софийските хали

Най-голямата детска книжарница, основана от Гринуич, отваря порти у нас в обновените Централни хали в София. Тя е ситуирана в сутерена, където е основана и новата градска сцена за просвета и изкуство. Новото арт пространство ще посреща посетителите с ежедневна стратегия от разнородни събития.

Фокус в нея са просветителните тематики, свързани с културното завещание на София и региона, изкуствата и културата с превес на младите и изгряващи актьори, кулинарната просвета, обвързвана исторически със постройката и квартала, и детската стратегия, която ще се развива взаимно с най-голямата книжарница за детски книги Гринуич - Greenwich Junior.

Обновените Централни хали отварят публично порти на 23 май.



„ Идеята е да организираме културен календар и дейна културна активност в пространството към археологическите разкопки на равнище минус 1, където е същинското духовно сърце на централните хали. Нашата съществена цел е с отварянето на постройката, от началото на юни, да се развие открита сцена за просвета и изкуства, и просветителни планове “, сподели преди дни Кремена Георгиева, управител „ Корпоративни връзки и обществена отговорност “ в „ Кауфланд “, България.



По думите й съвсем всеки ден нещо ще се случва в халите, а достъпът до пространството за просвета ще бъде безусловно свободен и няма да е зает с комерсиалната зала. Пространство събира към 70 седящи места. Автор на идейния план е арх. Мария Попмаркова.

„ В сутерена има елементи от римската стена на Улпия Сердика, както и римска баня, много красиво съхранена към нея. С помощта на Археологическия музей и с млади дизайнери направихме няколко експозиционни детайла, които пресъздават римското завещание “, описа Георгиева.



„ Обявяваме отворена покана към актьори и мениджъри за показване на техни планове, вътре в пространството. Одобрени планове ще получат от нас безплатно залата, техническото застраховане и информационна поддръжка. Ще определим няколко гранта, които ще получат плановете, събрали най-вече точки “, каза Кремена Георгиева.



Kaufland България приключи огромните ремонтни действия по възобновяване на истинския тип и функционалности на постройката на Централни хали в София. Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лева, а планът за вдъхването на нов живот на емблематичната постройка беше съгласуван напълно с рекомендациите на Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерство на културата.



Реставрираният „ Покрит пазар “ на София ще работи за всички клиенти от 7.00 до 23.00 часа всеки ден, като разполагаем за тях ще бъдат близо 15 000 качествени и преференциални артикули, множеството от които от български снабдители и производители. Общо над 170 са българските снабдители на месо, риба, млечни храни, самун и плодове и зеленчуци, които ще показват стоката си под покрива на Централни хали.



На повърхност от малко над 4 дка се разкрива цялостният размер и великолепие на емблематичната постройка, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 година Клиентите ще могат да се потопят в 110-годишната история на културното завещание на Централни хали, до момента в който пазарят под една от най-емблематичните стоманени структури у нас.

Панорамна тераса с панорама към цялостния размер на постройката ще изкушава клиентите с спомагателни оферти от сладкарница „ Неделя “, обичайна готвена българска кухня от RepEat, колбаси и артикули от австрийската кухня от Wurststrasse и Obento Sushi с богатия си подбор от суши, нудли, пролетни рулца и гьоза. 



На равнище „ партер “ в постройката, новият притежател, благодарение на експертите от Регионален исторически музей – София, е социализирал археологическото завещание от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 година остатъци от защитната стена  на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и просвета, до която всеки искащ може да се допре изцяло гратис и не е обвързано с покупка от комерсиалната зона.

За улеснение на клиентите ще бъде отворен и изцяло обновеният паркинг към Централни хали, който е с потенциал от 69 паркоместа единствено за клиенти на комерсиалните обекти в постройката. 

















Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР