“Продължаваме Промяната, “Демократична България и “Спаси София излязоха с призив

...
“Продължаваме Промяната, “Демократична България и “Спаси София излязоха с призив
Коментари Харесай

ПП-ДБ и Спаси София: Гласувайте с машини

“Продължаваме Промяната ”, “Демократична България ” и “Спаси София ” излязоха с апел към българските жители да се гласоподава с машини в неделя на локалните избори.

“Уважаеми български жители, излезте и гласувайте в неделя за свои представители в локалната власт! Гласувайте с машина, с цел да ограничим операциите и неволните механически неточности на вота! ”, се споделя в апела на трите организации.

От Политическа партия, Демократична България и “Спаси София ” напомнят, че машинното гласоподаване е най-голямата гаранция, че гласът на гласоподавателите ще бъде зачетен. Машините понижават до нула заплахата от имитация на вота за разлика от хартиените бюлетини, където партиите на предишното са усъвършенствали схемите за операции. Освен това машинният избор отстрани невалидните гласове.

От Политическа партия, Демократична България и Секретен сътрудник напомнят по какъв начин ще се гласоподава, защото на някои места съгласно общината и обитаемото място ще се употребяват 4 бюлетини на първия тур:

Има четири типа избори: за общински съветници, за кмет на община, за кмет на регион (в София, Пловдив и Варна) и за кмет на кметство. Практически гласоподавателите имат опция за три избора - за общински съвет, общински кмет и областен кмет, или за общински съвет, общински кмет и кмет на кметство. Всеки може да взе участие и в трите избора, единствено в два или единствено в един от тях. На първата страница на машините би трябвало да се означи в кой от изборите жителят желае да взе участие.

За общински съветници може да се гласоподава и преференциално, като с изключение на номера на определената листа, вдясно може да се избере и номер на претендента от нея, който гласоподавателят избира. Пред всяка изборна секция се изнесени цялостните описи с номерата на претендентите за кметове и за общински съветници.

На уеб страницата на ЦИК е качен симулатор на гласуването с машина и всеки гласоподавател може да проиграе авансово стъпките за неделя. Но и в самия избирателен ден гласуването с машина е елементарно и комфортно, като се следват инструкциите на екрана за всяка стъпка. Накрая машината отпечатва квитанция за всеки обособен избор.

Избирателят сгъва разписките на две, подава ги на член на секционната изборна комисия за щемпел и ги пуска всичките в урната за машинно гласоподаване. Хартиените  бюлетини се пускат в друга урна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР