Продължава поредицата звездни интервюта на Христо Стоичков за ТВ гиганта

...
Продължава поредицата звездни интервюта на Христо Стоичков за ТВ гиганта
Коментари Харесай

Бускетс пред Стоичков: Лео Меси е без съмнение най-добрият в света

Продължава поредицата звездни изявленията на Христо Стоичков за ТВ колоса “Унивижън”, които Камата подари на феновете на предаването “Код спорт” по ТВ+ . Този път пред микрофона на кавалера на “Златната топка” застана един от водачите на обичаната му Барселона – Серхио Бускетс. Подобно на голмайстора от САЩ‘94 и испанецът си е заслужил място в историята на каталунците и несъмнено в сърцата на почитателите. Вече 10 години Бускетс е измежду водачите на “Камп Ноу” и се утвърди като един от най-хубавите отбранителни полузащитници в света. Наскоро първенецът на Испания го награди с нов контракт и му сложи откупна уговорка в размер на 500 млн. евро. В момента той е втори капитан на Барса, след феноменалния Лео Меси и е най-добре платеният състезател в тима след аржентинския маестро.

- Серхио, какъв брой си популярен, дребосъче! Запознах се с теб, още в деня, когато се роди. И през днешния ден, толкоз години по-късно, ти си на 30 години и си на път да постигнеш връх от 300 мача в Ла Лига. Как се чувстваш?

- Здравей! Чувствам се доста добре. Радостен съм за тези триста мача, само че това въпреки това значи, че одъртявам. Досега кариерата ми в Барселона е такава, че не мога да искам нищо повече от живота. Любимият ми клуб, който постоянно е бил в фантазиите и сънищата ми. Още от дете привикнах да съм тук с татко ми. И през днешния ден фантазията ми се сбъдва. Дано да има още доста мачове и да имаме доста мотиви за наслада.

- Мислиш ли, че един ден Серхио Бускетс ще стане рекордьор на Барселона с най-вече изиграни мачове?

- (Смее се) Сигурно ще съумея да направя някакъв връх, само че има и доста други играчи с доста изиграни мачове и триумфи като Андрес Иниеста, Шави и най-много като Лео Меси, който няма да остави неподобрен връх, тъй като стартира доста млад. Има неповторим гений и всеки сезон играе на практика във всички мачове. Най-важното е, че съм тук и вземам участие в писането на историята на клуба. Заобиколен съм от прелестни съотборници, с които сме постигнали доста цели и доста триумфи. За мен това е голяма чест.

- Започнахте съвсем по едно и също време с Лео. Толкова ли е значим Лео за нашия клуб? Той е твой другар, дружно пораснахте, а през днешния ден играеш с него. Какво го прави друг от останалите?

- Има едно нещо, което е ясно и то е, че е най-хубавият състезател в света. За мен персонално дори е номер едно в цялата история на футбола. Има доста велики, само че това, което прави Лео във всеки мач и толкоз предан като него, без значение дали става въпрос за вкарани голове, асистенции, изиграни минути, трофеи и призове, просто няма. Нещата, които реализира в модерния футбол, където всички противници са равностойни, треньорите са изключителни и приготвят футболистите добре и във върхова форма, са неповторими. В тази обстановка Лео е още по-велик и без подозрение най-хубавият в света. Всичко това го прави специфичен освен за нас, които имаме щастието да сме един до друг с него в Барселона, само че и за всички другари на футбола и на спорта в целия свят. Той вечно ще остане в сърцата на всички тези, които обичат хубостта във футбола. Най-важното, което дава на тима ни е, че във всеки един миг може да направи магия и да наклони везните в наша изгода. Това в днешно време е в действителност значимо, тъй като всеки един противник с задоволително упоритост и предпочитание за победа, може да ти се опълчи. Другото в действителност необикновено е, че резервира това върхово равнище и форма през всичките тези години без никакъв спад. Затова за клуба ни е извънредно значимо да е в тима и да можем да разчитаме на него на терена.

- Ние, някогашните играчи на Барса, към този момент сме единствено последователи и почитатели на тима. Затова желая да те попитам по какъв начин към момента Меси има мотивация за нови триумфи?

- Той прави всичко да е елементарно и води тима. Дали е поради гения му или тъй като той го търси, или тъй като просто по този начин се случва като естествено събитие, само че всичко зависи и минава през Лео Меси. Получава се добре, когато минава през него. Понякога споделят, че прекомерно доста подвластен от Лео, само че просто би трябвало да се възползваме от това, че имаме в редиците си най-хубавия състезател на света. Във всеки един миг той може да наклони везните в наша изгода с находчив гол или асистенция. Освобождава цели зони от терена, тъй като повлича след себе си трима от противниковите играчи и по-късно подава постоянно на вярното място. Всичко, което прави, е магическо. Мога да кажа, че всички които имаме щастието да играем с него, оставаме белязани вечно от неговия талант. И освен ние, а и някои от играчите на противниците ни си дават сметка за това. Да бъде при нас е в действителност прелестно. Той накара тима ни и всичките му съотборници да израснат още повече.

- На Мондиал 2010, когато стана международен първенец, играхте дружно със съотборника ти от Барса Карлес Пуйол. Какво почувства, когато взе в ръце купата на международен първенец?

- Чувството беше в действителност особено и нещо, което не съм изживявал с нито един различен приз. Световното състезание е оптималният вероятен триумф за всеки футболист. Беше неописуемо. Първото ми присъединяване на международно състезание един до друг с в действителност велики футболисти. Повечето от тях с доста повече опит от мен. Започнахме зле. Загубихме първия мач против Швейцария. Получихме убийствени рецензии. А пък към мен май бяха малко повече от всички останали. Не мисля, че играхме неприятно, тъй като мачът беше добър и имахме много положения, само че просто не успяхме да ги вкараме. А пък те съумяха да ни отбележат от едно състояние, при което просто нямахме шанс. А тук в Испания, когато загубиш един мач, постоянно е огромна покруса и наложително се търсят отговорните за това. Изсипаха се в действителност съществени упреци към състава. За мен имаше най-вече, тъй като бях футболистът, който беше играл минимум в тима, който бе станал европейски първенец на предходното огромно състезание. Но вътре в отбора приехме нещата обикновено и като част от футболната игра. В персонален проект аз съм доста придирчив към себе си и постоянно знам по кое време съм играл добре и по кое време - не, както и какво е можело да направя по-добре. В този мач особено в действителност не бих могъл да дам повече, само че това към този момент е история.

- Зад теб застана един човек, който постоянно те е подкрепял - дон Висенте дел Боске и както постоянно е правил в сложните моменти, той се изправи в отбрана на тима и играчите си. Това е доста е значимо за всеки, нали?

- Да, несъмнено. Вътре в тима бяхме по-сплотени от всеки път. Знаехме, че шампионата едвам стартира. Думите на Висенте към всички и най-много към мен завършиха с намесата извън и ни дадоха мощ и убеденост. Винаги споделям, че ще му бъда постоянно признателен за шанса, който ми даде да съм част от националния тим. Да дебютирам и да стана международен първенец и за всичко, което направи, с цел да бъдем сплотени. След това тимът и аз персонално тръгнахме нагоре и малко по-малко намерихме същинското си лице, а то беше на стабилен отбор, на който е в действителност мъчно да вкараш гол. Именно това съгласно мен беше в основата на спечелването на шампионската купа.

- Спечелил си доста като футболист, само че всички огромни от време на време страдат. Може би ти знаеш най-добре по какъв начин в Барселона се чества, когато има победи, а при загуба - тъгата е голяма. Испанският народен тим трябваше да изстрада международното състезание в Бразилия през 2014-а. Много хора към момента се питат какво тъкмо се случи там…

- Може би, тъй като не бяхме във форма, само че имаше и много други неща, които се натрупаха. И все отрицателни... Първо не пристигнахме в добра физическа форма, след това не се бяхме подготвили добре за мачовете против избраните противници, които пък от своя страна ни сервираха изненади с смяна на системата си на игра. Мястото, където бяхме на лагер не беше доста уместно и се наложи да се борим и против разнообразни внезапни промени в климата. Мисля, че когато се натрупаха всички тези фактори, просто изгоряхме. Не бяхме на висота, нито като обособени единици, нито като тим. Играта не ни вървеше и както разясних преди - в модерния футбол това постоянно се санкционира.

- Интересно е, че двамата най-важни хора за теб в кариерата и живота ти са вратари: татко ти и Лопетеги. Какво нещо е животът! А ти в това време си един от най-хубавите полузащитници в света. Как се случи това?

- Още в първите мачове, които изиграхме под негово управление, се видя почеркът му. Промяната беше нужна и в действителност пристигна един пресен лъх, за който ти приказваш. Той бе доста добре квалифициран и работи с огромно предпочитание. Познаваше всички играчи до един, само че най-много младите, тъй като преди този момент ги е водил в младежките тимове на Испания. Умееше доста добре да употребява оптимално играчите, с които разполага, тъй като просто треньорският му жанр е подобен. Интелигентен човек – това мога да кажа за Лопетеги.

- Серхио, доста ти благодаря! Желая ти доста шанс, както в Барселона, по този начин и в националния тим. Пожелавам ти да си постоянно по този начин радостен, тъй като това е нещото в един футболист, което най-хубаво се отразява в играта на терена. Много шанс и още един път доста благодаря!

- И аз благодаря. Беше наслаждение да бъдем дружно!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР