Продължава дебатът по второ четене на промените в Конституцията. Той

...
Продължава дебатът по второ четене на промените в Конституцията. Той
Коментари Харесай

Депутатите продължават работата по Конституцията с дебати за съдебната власт


Продължава дебатът по второ четене на измененията в Конституцията. Той се организира в отсъствието на депутатите от " Възраждане " и " ИТН ", които още при започване на съвещанието напуснаха залата и се заканиха да сезират Конституционния съд, тъй като съгласно тях обсъжданите промени са неприемливи. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ги упрекна, че напущат и не оказват отпор, а ръководещите от ПП-ДБ бяха упрекнати в замяна на желанието за смяна.

Какво беше признато дотук? За народни представители и министри могат да бъдат избирани лица с двойно поданство, като за депутатите има условие за 18 месеца уседналост в страната. Ограничени бяха пълномощията на президента за назначение на служебни държавни управления. Държавният глава ще може да избира за длъжностен министър председател сред седем длъжностни лица, като от в началото избраните отпадна ръководителя на Върховния Касационен съд. Останаха ръководителят на Народното събрание, на Сметната палата или негов заместител, шефът или подуправителят на Българска народна банка, омбудсмана или неговия заместител. Ако всички от изброените откажат и президентът не може да назначи длъжностен кабинет, подобен ще бъде избиран от Народното събрание. Парламентът няма да се разпуска до избора на нов. Депутатите дискутират по частта промени в правосъдната власт. Досега беше гласувано единствено съдът да е главен притежател на правосъдната власт, а прокуратурата и следствието да са част от правосъдната система. Голям спор провокира ограничението на пълномощията на основния прокурор и опциите да бъде разследван той и неговия заместител, понижаване на мандата му от 7 на 5 години без опция за повтаряне и нещо значимо: разделянето на Висш съдебен съвет на два съвета - прокурорски и съдийски, като в съдийския доминира професионалната квота, а в прокурорския - излъчената от Народното събрание. 

От опозицията в лицето на Българска социалистическа партия заподозряха опит за преодоляване и политическо покоряване на Прокуратурата. Управляващите се разделиха. Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС да вземем за пример не трябва да се унижаваме като страна, допускайки, че основният прокурор може да прави закононарушения. Бойко Рашков от ПП-ДБ също е направил предложение обратно на това на групата по отношение на това да се понижи политическата квота в Прокурорския съвет. 

Министърът на правораздаването Атанас Славов отбрани измененията: " Именно този метод на от една страна гарантиране независимостта на Прокуратурата, въпреки това обаче гарантиране на нейната отчетност и на основния прокурор в това число, е значимата стъпка, за която приказваме от много време и която имам вяра, че българският парламент през днешния ден ще направи, поемайки тази отговорност и защитавайки по този метод публичния интерес. Благодаря ви! "

Българска социалистическа партия съблюдава обещанието си и гласоподава по всички точки " срещу ", а ръководещите поддържат с повече от 160 гласа предложенията. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР