Продължава да излиза лава от вулкана, намиращ се близо до

...
Продължава да излиза лава от вулкана, намиращ се близо до
Коментари Харесай

Властите в исландския град Гриндавик строят бариери, за да се справят с лавата от изригващия вулкан

Продължава да излиза лава от вулкана, намиращ се покрай исландския град Гриндавик. От декември насам той изригва неведнъж, като лавата му се стича в близка кариера. На място се събират материали за основаване на защитни бариери, които да спрат разтопената, от изригването канара, да се насочи към града. В крайбрежното обитаемо място сега живеят към 3800 души. Той се намира на към 50 км югозападно от исландската столица Рейкявик. 
Просто би трябвало да изчакаме и да забележим дали това ще продължи няколко дни или седмици. Това може да е място, където ще пристигна още лава, а то е много надълбоко и евентуално може да поеме огромно количество, преди да се спусне по-надолу на юг към града и бариерите..
Айнар Лагарин Ларусон, член на екипа за търсене и избавяне

През седмиците след първото изригване на 18 декември към града, геотермалната електроцентрала и геотермалния курорт " Синята лагуна " бяха построени защитни стени с вярата да се насочи лавата надалеч от общината. След второто изригване през януари стените стопираха част от потока, само че няколко здания бяха погълнати от лавата. В Исландия, която се намира над вулканична гореща точка в Северния Атлантически океан, постоянно има изригвания и страната има огромен опит в оправянето с тях.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР