Продажбите на нови леки автомобили в страните от ЕС през

...
Продажбите на нови леки автомобили в страните от ЕС през
Коментари Харесай

Търсенето на нови коли в България леко се повишава

Продажбите на нови леки коли в страните от Европейски Съюз през юни са най-ниските за този месец от 1996 година. Това разкриват данните на Асоциацията на производителите на коли в Европа (АСЕА). Резултатът от 886 510 доставки е с 15.4% по-нисък от същия интервал на предходната година.

Като цяло това е дванадесети следващ месец на спад на продажбите на нови коли, написа " Дневник ". Причината не е в намалялото търсене, а в невъзможността на производителите на произведат поръчаните коли, поради продължаващия дефицит на чипове и нарушените вериги на доставките на разнообразни съставни елементи, поради войната в Украйна.

За разлика от предходните месеци спад на доставките, въпреки и непретенциозен - едвам 1.2% има и в България, където са купени 2918 нови коли за месец. За полугодието обаче към момента има растеж от 13.3%, както към този момент стана дума.

България е едвам шестата страна с придвижване на продажбите нагоре от началото на годината, като то е и второто най-значимо, след Румъния (+23.1%). Другите страни, в които има повишаване на доставките на нови коли за полугодието, са Латвия (+6%), Кипър (+5.9%), Словакия (+3.9%) и Ирландия (+2.1%.

От огромните концерни най-значим спад на продажбите означават марките на " Стелантис " ( " Пежо ", " Ситроен ", " Опел ", " Фиат " и др.) - с 21.1%. Следва " Фолкксваген груп " с 19.4%.

Иначе данните на " Пътна полиция " за България демонстрират, че има забавно оживление и при източника на сила, които леките коли в България употребяват сега.

Най-много са на дизел 1.37 млн. (ръст от 3.45% за година), следват тези на бензин - 1.06 млн. (-1.75%). На метан и пропан-бутан се движат 367 502 леки коли (+5.52%).

Най-сериозен е растежът на електрическите автомобили - съвсем 110%, само че образуван от едвам 5052 коли. Броят на хибридите се е повишил с 28.5%.

Като цяло броят на леките коли остава съвсем без смяна - 2.81 млн. Общият брой на транспортните средства се усилва с съвсем % до 3.82 млн.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР