Продажбите на компютри ще намалеят с 6% през настоящата година,

...
Коментари Харесай

Прогнозират спад на РС пазара тази година


Продажбите на компютри ще намалеят с 6% през актуалната година, предвижда JPMorgan
(снимка: CC0 Public Domain)

Комбинация от фактори ще докара до доста понижаване на търсенето на настолни компютри и преносими компютри още през второто тримесечие, а в края на 2022-а за първи път в последните няколко години районен съд пазарът няма да означи растеж, а спад с до 6%, предвижда JPMorgan.

Последиците от украинската рецесия и инфлацията ще имат негативно влияние върху потребителското търсене през идващите месеци, сочи анализът, на който се базира Nikkei Asian Review.

Някои по-малки производители на компютри и преносими компютри към този момент са уведомили доставчиците на съставни елементи, че ще се нуждаят от 20% по-малко елементи през второто тримесечие, макар че огромни играчи като HP Inc., Dell и Asustek не са създали толкоз забележителна промяна в проектите си.

През второто тримесечие доставките на компютри ще намалеят с няколко % на годишна база, макар че преди месец анализаторите чакаха да се резервира миналогодишното равнище или даже леко нарастване. През 2020 година доставките на компютри набъбнаха с 13%, през 2021 година се усилиха с 14%, само че в този момент специалистите на JPMorgan чакат, че пазарът може да се сблъска със спад от 6% до края на тази година.
още по темата
Доставките на така наречен хромбуци ще пострадат най-силно, защото потребността от тях внезапно понижа с излизане от режима на отдалечено образование. Тази година ще бъдат продадени не повече от 20 милиона хромбука, което е с 40% по-малко по отношение на 2021 година

Търсенето на компютри за игри ще намалее най-слабо като цяло за годината, само че през второто тримесечие в прилежащите на Украйна страни може да има спад от 15-20%. Всички отрицателни фактори няма да разрешат на корпоративния бранш да компенсира спада на търсенето в потребителския сегмент, защото в рецесия корпорациите също са склонни да пестят бюджети.

През 2021 година Русия формираше не повече от 2% от международните продажби на компютри – към 7 милиона броя, тъй че санкционните ограничавания върху доставчиците ще имат минимално влияние върху пазара като цяло.
Големи компании като Lenovo и Acer не бързат да намаляват годишните си прогнози, защото търсенето

продължава и би трябвало да бъде задоволено даже при сегашните сложни условия. Нарушаване на веригите за доставки, нови блокирания в Китай, повишаване на цените на суровините и инфлация – това е наборът от фактори, които пречат на производителите да работят в същия темп като предходната година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР