Ръст на заемите, обезпечени с имоти – това е причината

...
Ръст на заемите, обезпечени с имоти – това е причината
Коментари Харесай

Какво предвиждат новите правила за жилищни кредити?

Ръст на заемите, обезпечени с парцели – това е повода Българска народна банка да изиска от комерсиалните банки да затегнат режима за кредитиране.

„ Налице е изразен кредитен напредък на първо място при заемите, обезпечени с жилищни парцел “, заяви през вчерашния ден Централната банка след решението за новите правила.

Целта е да се подсигурява сигурността на финансовата система.

Кредитите, обезпечени с парцели, са се нараснали от малко над 10% в края на 2020 година до 15% и 16.1% през идващите две години, до 19.9% в края на 2023 година

Новите ипотечни заеми са 5,2 милиарда лева през 2022 година и скачат до 5,8 милиарда лева през 2023 година За първото тримесечие на тази година пък новоотпуснатите заеми са за 1,7 милиарда лева

Освен това анализите демонстрират, че приблизително срокът, за който клиентите на банките желаят ипотечен заем, нараства до малко повече от 25 години.

Все отново съгласно Българска народна банка банковата система у нас остава постоянна и все още няма съображение да се приказва за прегряване на кредитирането при жилищата.

Новите ограничавания какво ще се промени за клиентите?

Ако желаете да изтеглите заем с ипотека, банката ви ще следи строго какво е съотношението сред размера на заема, който желаете, и цената на жилището, което ще бъде купено с него, съобщи БТВ.

Важен аршин ще е какъв % от приходите ви ще са за погасяване на ипотечния заем и какъв е срокът да го върнете.

Сега в огромните градове някои банки финансират до 85% от цената на парцела. Отсега нататък този % може да стане до 80%, разясняват кредитни консултанти.

Очакванията са да продължи условието не повече от 50% от прихода ни да отива за вноска по заема, както и оптималният период на погасяване да остане 30 години.

Анализаторите регистрират, че в бъдеще е допустимо някои банки да желаят по-голямо самоучастие от купувача. Ако в този момент за един тристаен апартамент на цена от 375 000 лева банката може да отпусне 85% от цената му, при самоучастие от 56 000 лева, в бъдеще може да изиска самоучастие от 75 000 или 94 000 лева

При чиста заплата от 2000 лв. пък, в случай че в този момент банките позволяват оптималната вноска по заема да е от 1000-1200 лева, при нови рестрикции тя може да стане 800 лева

Според Асоциацията на кредитните консултанти промени в лихвите в идващите месеци не се чакат.

Все още е рано да се предвижда ще има ли обилни промени на пазара на парцели, защото приходите у нас не престават да порастват, разясняват специалисти.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР