Продажбите на дребно в Япония се сринаха с най-бързия си

...
Продажбите на дребно в Япония се сринаха с най-бързия си
Коментари Харесай

Продажбите на дребно в Япония се свиват с най-бърз темп от 4 години

Продажбите на дребно в Япония се сринаха с най-бързия си ритъм за повече от четири години и половина през октомври, откакто нарастването на налога върху продажбите подтикна потребителите да понижат разноските, съобщи Ройтерс.

В началото на октомври тази година японското държавно управление усили националния налог върху продажбите от 8 на 100 на 10%, за понижаване на най-тежкия обществен дълг в развития свят. Към момента той е над два пъти брутния вътрешен артикул на страната.

Някои анализатори обаче предизвестяват, че повишението на налога може да остави стопанската система без мотор на растежа на фона на спада и в износа, и в производството.

През октомври 2019-а продажбите на дребно спаднаха със 7,1% по отношение на година по-рано, повлияни от слабото търсене на огромни и скъпи артикули за дълготрайна приложимост, като коли и домашен уреди, демонстрират данни на японското министерство на търговията. Спад е регистриран и при облеклото.

Това е най-голямото намаляване от март 2015 година насам, когато бе маркиран спад от 9.7 %. „ Независимо от днешните резултати, потреблението е едва, а настроението на потребителите се утежнява “, споделя Таро Сайто, изпълнителен теоретичен помощник в НИИ.

Спадът беше по-рязък от пониженията, регистрирани след предходните две покачвания на налога върху продажбите през 1997 и 2014 година, което допуска, че върху потребителските разноски тежат и други фактори.

Икономиката на Япония се забави през третото тримесечие, до момента в който износът през октомври се сви с най-бързите си темпове за три години. Мрачните условия доведоха апели държавното управление да сформира пакет от ограничения, с цел да усъвършенства другояче нестабилното икономическо положение на страната.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР