Прочутото разделно хранене е философия на храненето, която има древни

...
Прочутото разделно хранене е философия на храненето, която има древни
Коментари Харесай

Разделно хранене: Факт или измислица?

Прочутото разделно хранене е философия на храненето, която има антични корени, само че стана извънредно известна в близкото минало.

Привържениците на диетите, разделящи храната, считат, че неправилните комбинации от храни могат да доведат до заболявания, струпване на отрови и храносмилателен дистрес.

Те също по този начин имат вяра, че верните комбинации могат да облекчат тези проблеми.

Но истина ли са тези изказвания?

Тази публикация преглежда какво съставлява диетата с разделно приемане на храните и какво споделя науката.

Какво съставлява разделно хранене?

Това е термин за концепцията, че някои храни се съчетават добре дружно, до момента в който други не.

Вярата е, че комбинирането на храни погрешно – да вземем за пример яденето на пържола с картофи – може да докара до негативни последствия за здравето и храносмилането.

Принципите за съчетание и делене на храна за пръв път се появяват в аюрведическата медицина на антична Индия, само че те стават по-широко разпространявани в средата на 1800г. под термина „ просвета за комбинирането на храната “.

Принципите на разделното хранене са възродени при започване на 1900г. от диетата на Хей. Оттогава те са станали основа за доста модерни диети.

По принцип диетите, разделящи храна, разделят храните на разнообразни групи.

Те нормално се разделят на въглехидрати и нишестета, плодове (включително сладки плодове и кисели плодове), зеленчуци, протеини и мазнини.

Освен това някои проекти класифицират храните като кисели, алкални храни или неутрални.

Идеята на тази диета разделно хранене, е да дефинира по какъв начин би трябвало да комбинирате и разделяте тези групи в храненето.

Правила

Законите за делене на храните могат да варират, само че най-често срещаните правила включват следното:

  • Яжте плодове единствено на празен корем, изключително пъпешите.
  • Не комбинирайте нишестета и протеини.
  • Не комбинирайте нишестета с кисели храни.
  • Не комбинирайте разнообразни типове протеини.
  • Консумирайте млечни артикули единствено на празен корем, изключително прясно мляко.

Други правила включват, че протеинът не би трябвало да се смесва с мазнини, захарта не би трябвало да се смесва с други храни, а плодовете и зеленчуците би трябвало да се ядат настрана.

Примерна таблица за разделно хранене:

източник: Разделно хранене – оптимално асимилиране на питателните субстанции
  • разделно хранене таблица за съчетание на храните

Виж Още:

Вижте двете вярвания зад разделното хранене

Правилата за разделно хранене или съчетание на храна се основават най-много на две вярвания.

  • Първото е, че защото другите храни се усвояват с друга скорост, комбинирането на бързо усвояема храна с постепенно усвояема храна предизвиква „ запушване “ в храносмилателния ви тракт, което води до отрицателни храносмилателни и здравословни последствия.
  • Второто разбиране е, че другите храни изискват да бъдат разградени от разнообразни ензими и че тези ензими работят при разнообразни равнища на рН – равнища на киселинност – в червата ви.

Идеята е, че в случай че две храни изискват разнообразни равнища на pH, тялото не може вярно да усвои и двете по едно и също време.

Привържениците на диетите с делене на храните, считат, че тези правила са от значително значение за вярното здраве и храносмилането.

Смята се също, че неправилната композиция от храни води до негативни последствия за здравето, като храносмилателен дистрес, производството на отрови и заболявания.

Какво споделя науката?

Досега единствено едно изследване е разгледало правилата на разделно хранене. То ревизира дали диета, основана на разделното ядене, въздейства върху отслабването.

Участниците бяха разграничени на две групи и им беше предоставена уравновесена диета за едната група и диета учредена на правилата на разделното приемане на храни за втората.

И на двете групи им беше разрешено да ядат единствено 1100 калории дневно.

След шест седмици участниците и в двете групи са изгубили приблизително към 6–8 кг, като се вижда, че диетата с разделно хранене, не е донесла по-голяма изгода от уравновесената диета. ( 1 )

Всъщност няма доказателства в поддръжка на множеството сякаш научни правила за разделното приемане на храни.

Много от истинските диети, разделящи храните, са създадени преди повече от 100 години, когато се е знаело прекомерно малко за храненето и храносмилането на индивида.

Но това, което в този момент се знае за главната биохимия и питателните науки, директно опонира на множеството правила на концепцията на тази диета.

Вижте по-отблизо науката по отношение на изказванията.

Избягване на смесени храни

Терминът „ смесени ястия “ се отнася до храна, която съдържа композиция от мазнини, въглехидрати и протеини.

Правилата за разделно хранене значително се основават на концепцията, че организмът не може да усвоява смесени храни.

Това обаче просто не е по този начин, тъй като човешкото тяло е еволюирало.

Например плодовете и зърнените храни нормално се смятат за храни, богати въглехидрати. Но всички те също съдържат и някакъв протеин. И месото се смята за храна богата на протеин, само че даже постното месо съдържа малко мазнини.

Ето за какво – защото доста храни съдържат композиция от въглехидрати, мазнини и протеини – храносмилателният ви тракт постоянно е подготвен да усвоява смесена храна.

Когато храната попадне в стомаха ви, се отделя стомашна киселина. Освобождават се и ензимите пепсин и липаза, които оказват помощ за стартирането на храносмилането на протеини и мазнини.

Доказателствата сочат, че пепсинът и липазата се отделят, даже в случай че в храната ви няма белтък или мазнини. ( 2 ) ( 3 )

След това храната отива в тънките вътрешности. Там стомашната киселина от стомаха се обезврежда и червата се заливат с ензими, които работят за разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати. ( 3 ) ( 4 ) ( 5 )

Следователно, няма потребност да се притеснявате, че тялото ви ще би трябвало да избира сред усвояването на протеини и мазнини или нишестета и протеини.

Храносмилателния тракт и pH

Другата доктрина за разделно хранене, че яденето на някои храни дружно може да попречи на храносмилането, като основава неверно pH за действието на избрани ензими.

Първо, бързо освежаване на смисъла pH. Това е канара, която мери какъв брой киселинен или алкален е разтвора. Скалата варира от 0-14, като 0 е най-киселинният, 7 е безпристрастен и 14 е най-алкалният.

Вярно е, че ензимите се нуждаят от характерен диапазон на pH, с цел да действат вярно и че не всички ензими в храносмилателния тракт изискват едно и също pH.

Консумацията на храни, които са по-алкални или киселинни, не трансформират доста pH на храносмилателния ви тракт. Вашето тяло има няколко метода да поддържа pH на всяка част от храносмилателния си тракт в верните граници.

Например, стомахът нормално е доста кисел с ниско рН 1–2,5, само че когато ядете храна, в началото може да се увеличи до 5. След което, се освобождава повече стомашна киселина, до момента в който рН още веднъж се намали. ( 6 )

Важно е да се поддържа това ниско рН, тъй като това оказва помощ да стартира храносмилането на протеини и задейства ензимите, създадени в стомаха. Освен това оказва помощ да убиете всички бактерии във вашата храна.

Всъщност pH в стомаха ви е толкоз киселинно, че единствената причина стомашната лигавица да не е унищожена е, тъй като е предпазена от пласт слуз.

Тънкото черво, въпреки това, не е оборудвано да се оправи с такова киселинно pH.

Тънкото ви черво прибавя бикарбонат към сместа незабавно щом наличието на стомаха ви влезе в него. Бикарбонатът е естествената буферна система на вашето тяло. Той е доста алкален, тъй че обезврежда стомашната киселина, поддържайки pH сред 5,5 и 7,8. ( 6 ) ( 7 )

Това е pH, при което ензимите в тънките вътрешности действат най-добре.

По този метод другите равнища на киселинност в храносмилателния ви тракт се управляват добре от личните датчици на тялото.

Ако ядете доста кисела или алкална храна, тялото ви просто ще добави повече или по-малко храносмилателни сокове, с цел да реализира нужното равнище на pH.


Виж Още:


Относно ферментацията на храната в стомаха

И най-после, един от най-често срещаните твърдени резултати от разделно хранене e, че храната ферментира или гние в стомаха.

Предполага се, че когато бързо усвояващa храна се комбинира с постепенно усвояема храна, бързо усвояващата храна остава в стомаха толкоз дълго, че стартира да ферментира.

Това просто не се случва.

Ферментацията и гниенето пораждат, когато микроорганизмите стартират да усвояват храната ви. Но както споменахме по-рано, стомахът поддържа такова киселинно рН, че храната ви е всъщност стерилизирана и съвсем никакви бактерии не могат да оцелеят. ( 2 )

Въпреки това, има едно място в храносмилателния тракт, където бактерии виреят и ферментация се случи. Това е в дебелото ви черво, там живеят трилиони потребни бактерии. ( 8 )

Бактериите в дебелото ви черво, ферментират неразградени въглехидрати, като фибри, които не са разградени в тънкото ви черво. Те отделят газ и полезни късоверижни мастни киселини като отпадни артикули. ( 8 )

В този случай ферментацията в действителност е положително нещо. Мастните киселини, които бактериите създават, са свързани с изгоди за здравето, като понижено инфектиране, усъвършенстван надзор на кръвната захар и по-нисък риск от рак на дебелото черво. ( 9 ) ( 10 )

Това също значи, че изпускането на газ, който се случва след хранене, не е наложително нещо неприятно. Това може просто да е знак, че бактериите ви са добре нахранени.

Няма доказателства, че практиката на разделно хранене предлага някакви изгоди. Всъщност актуалната просвета директно опонира на доста от нейните правила.

Примери, учредени на доказателства за изгоди от комбинирането на храни

Принципите на диетите с разделно хранене, не са подкрепени от науката, само че това не значи, че методът, по който комбинирате или разделяте храни, постоянно е без значение.

Например има доста основани на доказателства комбинации от храни, които могат доста да подобрят или понижат храносмилането и усвояването на избрани храни.

Ето няколко образеца.

Цитрусови плодове и желязо

Желязото е в две форми: хема желязо, което идва от месо, и нехема желязо, което идва от растителни източници.

Хема желязото се всмуква добре, само че усвояването на нехема желязо е доста ниско – сред 1-10%. За благополучие има няколко неща, които можете да извършите, с цел да увеличите усвояването на този тип желязо. ( 11 )

Добавянето на витамин С е едно от най-ефективните неща, които можете да извършите.

Помага по два метода. Първо, прави нехема желязо по-лесно усвоимо. Второ, понижава способността на фитиновата киселина да блокира усвояването на желязо. ( 12 )

Това значи, че комбинирането на храни, богати на витамин С (като цитрусови плодове или чушки) с растителни източници на желязо (като спанак, фасул или обогатени зърнени култури) е отличен избор.

За страдание, изследванията не демонстрират, че тази композиция в действителност покачва равнищата на желязо в организма. Това обаче може да е по този начин, тъй като до момента изследванията са били прекомерно дребни. ( 13 )

Моркови и мазнини

Някои хранителни субстанции, като мастно разтворими витамини и каротеноиди, се нуждаят от мазнини, с цел да бъдат усвоени от тялото.

Каротеноидите са съединения, които се намират в алените, оранжевите и тъмнозелените зеленчуци. Можете да ги получите от зеленчуци като моркови, домати, червени чушки, спанак и броколи.

Те са свързани с изгоди като понижен риск от някои типове рак, сърдечни болести и проблеми със зрението. ( 14 )

Проучванията обаче демонстрират, че в случай че консумирате тези зеленчуци без никакви мазнини – ядете елементарни моркови или салата без мазнини, може да пропуснете изгодите от храната.

Едно изследване изследва усвояването на каротеноиди без мазнини, понижени мазнини и с естествени количестово мазнини. То открива, че салатата би трябвало да се употребява с дресинг, съдържащ мазнини, с цел да могат всмуканите каротеноиди. ( 15 )

Най-добрият метод да избегнете пропускането на тези значими хранителни субстанции е да консумирате най-малко 5–6 грама мазнини със зеленчуци, съдържащи каротеноиди. ( 15 ) ( 16 )

Опитайте да добавите малко сирене или зехтин към салатата си, както се прави добре познатата в България шопска салата.

Спанак и млечни артикули

Храни като спанак, шоколад и чай съдържат оксалат, анти-хранително вещество, което може да се свърже с калций, с цел да образува неразтворимо съединяване ( 17 ) ( 18 )

Това може да бъде положително или неприятно за вас, според от събитията.

За хора, склонни към камъни в бъбреците, потреблението на източници на калций, като млечни артикули с оксалат-съдържащи храни, в действителност може да понижи риска от развиване на камъни в бъбреците. ( 17 ) ( 18 )

От друга страна, комбинирането на оксалати и калций понижава абсорбцията на калций. За множеството хора това не е проблем в подтекста на уравновесена диета.

Но за хора, които не ядат доста калций или които са на диета с доста високо наличие на оксалати, това взаимоотношение може да аргументи проблем.

Ако сте загрижени за приемането на задоволително калций от диетата си, избягвайте комбинирането на млечни артикули и други храни, богати на калций, с храни с високо наличие на оксалати.

Храните с високо наличие на оксалати включват спанак, ядки, шоколад, чай, цвекло, ягоди и други. ( 17 )

Заключение

Принципите на разделно хранене не се основават на науката. Твърдението, че неправилното съчетание на храна е отговорно за заболявания и отрови в организма, е безпричинно.

Ако смятате, че разпоредбите за разделно приемане на храни работи при вас, тогава сигурно би трябвало да продължите с него.

Въпреки това те могат да бъдат непостижими и неуправляеми за доста хора заради многото комплицираните правила, които постановат.

Плюс това, няма доказателства, че те оферират някакви неповторими преимущества.

Прочети още:

  • Най-добри диети
  • Здравословно намаляване
  • Диета Зоната
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР