Прочутите с моногамността си албатроси се разделят все по-често заради

...
Прочутите с моногамността си албатроси се разделят все по-често заради
Коментари Харесай

Албатросите се разделят заради климатичните промени

Прочутите с моногамността си албатроси се разделят все по-често поради измененията в климата, тъй като затоплящите се води принуждават мъжките да търсят храна все по-далеч от мястото на обитаване, заяви " Дейли мейл ". Екип от Университета в Лисабон стига до този извод, откакто от 2003 година следи три колонии от общо 15 500 двойки черновежди албатроси на Фолклендските острови.

Обикновено единствено 3,7% от тези птици се разделят с определения сътрудник, най-вече поради несполучлив опит да основат поколение. Делът им нараства до 8 на 100, когато температурата на водата се увеличи, даже и след сполучлив любовен сезон.

Според специалисти мъжките албатроси би трябвало да летят по-дълго, с цел да намерят храна, и не се връщат по местата за отглеждане в точния момент. Затова женските си намират нов обичан. Възможно е също по-суровите условия да усилват напрежението измежду птиците и те да гледат негативно даже на сполучливите съюзи. Така женските може да избират да опитат шанса си с различен мъжки, надявайки се, че смяната може да улесни развъждането на потомството.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР