Проблемите с налагането и прилагането на икономически санкции не са

...
Проблемите с налагането и прилагането на икономически санкции не са
Коментари Харесай

Икономист: Трудно ще се докаже дали Лукойл нарушава санкциите

Проблемите с налагането и използването на стопански наказания не са нещо ново за света. Такива диспути имаше още, когато започнаха първите пакети за наказания през 2014г., че част от тях могат да бъдат заобиколени. Рано или късно постоянно стигаме до въпроса за приложението на тези наказания, просто тъй като фирмите постоянно се пробват да намерят малка врата, тъй че да заобиколят рестриктивните мерки. Не е стигнато до някакво извънредно решение. Не сме сюрпризирани. Рано или късно постоянно се стига до тази обстановка. “
Това разяснява основният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.
Не единствено тук, само че и в другите пакети от наказания са открити някакви малки врати. Един от по-известните образци беше заплащането в рубли за съветски газ. „ Много е мъчно да се каже изрично дали глобите са нарушени или не. Един от коментаторите дефинираше глобите като швейцарско сирене, тъй като са цялостни с дупки “, уточни Стайков.
Според него доказването на сходни злоупотреби е доста мъчно, просто тъй като обстановката не е черно-бяла.
„ Едната страна счита, че не е проблем, другата, че е проблем. Въпросът е къде е истината. Прилагането на глобите не падат единствено върху страната вносител, само че и върху страната производител “, означи икономистът. Ако ние изнасяме за страна от Европейски Съюз, а нямаме право, отговорността попада и върху техните митнически служби, тъй като отговорността е споделена.
„ Какво последва, когато разнообразни компании в Европейски Съюз взеха решение да заплащат в рубли за съветския газ? Нямаше никакво следствие. Това значи, че отношението към този проблем на Комисията също няма да е друго. И тогава си задаваме въпроса какъв е смисълът от тези наказания, тъй като едни страни ги съблюдават и понасят последици, а други не ги съблюдават. Ако глобата беше забраняваме какъвто и да е импорт от Русия, то тогава може да се търси първоизточникът “, счита икономистът.
„ Отпадането на нещо от през днешния ден за на следващия ден постоянно е проблем, тъй като основава шокове. Крайната дата за влизане в действие на тази мярка по дерогацията беше декември предходната година, т.е. до момента имаше време да се обезпечат разнообразни от съветските доставки на нефт за рафинерията в Бургас, само че виждаме, че и тази както и предходната година компанията „ Лукойл “ разчита единствено на съветски нефт “, разяснява Стайков дерогацията за преправка и експорт на съветски нефт
„ Трябва да е ясно, че доникъде на идната година няма да има смяна в цените на тока за битовите консуматори. В идващите 6 месеца няма да има промени. Те стартират по-късно и то много гладко. Запазват се контролираните цени, които няма да се дефинират от КЕВР, а от държавното управление и разликата сред тези цени и крайните цени, на които купуват ЕРП-тата, следва да забележим по какъв начин ще се компенсира, когато е належащо. Този механизъм ще продължи до края на 2025г. И тогава към този момент ще има някаква смяна. Дотогава би трябвало да се измислят механизмите за субсидиране на енергийно небогати и така нататък “, сподели икономистът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР