Проблемите с един от най-важните проекти за Пловдив, който касае

...
Проблемите с един от най-важните проекти за Пловдив, който касае
Коментари Харесай

Пловдивчани се отказват от безплатните пелетни камини, Общината връща пари на Европа

Проблемите с един от най-важните планове за Пловдив, който касае чистотата на атмосферния въздух, се множат с всеки изминал  ден.  Подмяната на старите цапащи печки с нови екологични уреди стана мотив за не  и един и два абсурда. Такъв не липсваше и през днешния ден по време на сесията на Общинския съвет. Едно от предложенията за актуализация на бюджета бе да се дадат в допълнение 80 000 лв. за социологически  изследване по плана „ Чист въздух ”. Така с плануваните 70 000 лв., сумата щеше на набъбне на 150 000 лв..
Прочетете още
Съветниците отхвърлиха това предложение, а в следствие се оказа, че сумата не е трябвала тъкмо за социологическо изследване, а за нови обследвания по домовете. Зам.-кметът по екология Анести Тимчев сподели, че при изписването на предлагането се е получил  въпросния проблем.

„ Тук не говорим  просто за социологическо изследване, а за проучване на към този момент определени или кандидатстващи жители по програмата, които желаят разнообразни уреди от посочените. Много от утвърдените претенденти за пелетни  съоръжения и камини се отхвърлят от тях поради високата цена, която през последните месеци доближи. Те желаят да се насочат към  климатици  и заради това би трябвало ново проучване на жилищата им от специалисти ”, сподели Тимчев. На въпрос  какво се случва с пелетните съоръжения, за които Община Пловдив е подписала контракт за над 4 млн. лв., зам.-кметът отговори.
„ Ако имаме трима искащи – ще инсталираме три съоръжения, а останалите средства ще ги върнем на Управляващия орган, или в случай че оттова разрешат, ще ги пренасочим към друга част от плана ”, сподели Тимчев.

Договорът на Община Пловдив е за 1300 пелетни съоръжения, а общата стойност е над 4 млн. лв..  Така, в случай че за тези устройства няма искащи – средствата ще се върнат на Европа.

По друга от поръчките – за газови съоръжения, където ситуацията с цените е още по-тежко, а Община Пловдив приключи последната поръчка и приготвя нова.

„ Ние сме длъжни да  проведем поръчката. Ще действаме по същия метод, както с пелетите. Колкото искащи има – толкоз ще получат подмяната ”, сподели Тимчев.

Друг стеснителен миг е, че и към днешна дата договорът за климатичните съоръжения не е подписан. Макар той да можеше да се подписа още през юли, консорциумът едвам преди дни е съумял да оправи документите си и да ги внесе в Община Пловдив. По думите на Тимчев той към този момент е системата на Община Пловдив и остава финалния автограф на кмета Здравко Димитров.

Оптимистично  съгласно зам.-кмета още другата седмица може да се стартира монтажът на климатиците,  само че както TrafficNews писа, има проблем и с демонтажа на старите уреди, чиято поръчка пропадна и също се чака нова.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР