Проблемът с Република Северна Македония няма как да се реши

...
Проблемът с Република Северна Македония няма как да се реши
Коментари Харесай

проф. Искра Баева: Проблемът с Република Северна Македония не може да се реши без компромиси

Проблемът с Република Северна Македония няма по какъв начин да се реши без взаимни отстъпки. В момента нито едната, нито другата страна не е склонна на такива. Това сподели историкът проф. Искра Баева в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

По думите й Европейският съюз е напълно на страната на Македония и оказва напън върху България едностранно да се съгласи със започването на договарянията. „ Това е неточност. Те по една или друга причина не могат да схванат българската позиция или не желаят ", разяснява Баева. Вина за създалата се обстановка имат и българските политици. „ Във външната агитация би трябвало да се вкара в деяние нещо, което България не е направила до момента - да коментира своята позиция. Македония би трябвало да разбере, че единствено външният напън върху България няма да даде резултат. Трябва да се търсят дребни стъпки, в това число с икономическите връзки и инфраструктурата.

Журналистът Любчо Нешков разяснява, че външният напън не дефинира правотата на българската позиция. „ Неразбирането е по виновност на българските политици. Ако не можете да отбраните българската позиция по Македонския въпрос, не ставате за тази работа, откакто 85% от българското население е наясно, а вие заявявате, че не ни схващат. Македонският въпрос не е идеологически, той е геополитически план против българската страна ", сподели журналистът.

Той уточни, че България не стопира и не постанова несъгласие на започване на договарянията за участие на Македония, просто не утвърждава преговорната рамка. „ Нямаме нужните гаранции към този стадий, че в този развой нещата ще се извършват. Има серия от неизпълнения на двустранните връзки и контракта. Няма никакъв прогрес - нито в стопанската система, нито в образованието, нито в Историческата комисия ", уточни Нешков.

Той назова казус това, че страна, която е претендент за участие в Евросъюза, се пробва да диктува изискванията за договарянията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР