Проблемът с манипулирането на снимки в социалните медии отдавна е

...
Проблемът с манипулирането на снимки в социалните медии отдавна е
Коментари Харесай

Бумът на технологиите прави приложенията за промяна на лицето все по-мощни

Проблемът с манипулирането на фотоси в обществените медии от дълго време е налице, само че взривът на технологиите и разпростирането даже върху видеоклиповете поражда спор дали страните би трябвало да наложат регулации.

В центъра на дебата са приложения като извънредно известното в последно време FaceTune (б.р., конфигурация на лицето), изтеглено повече от 200 милиона пъти по света. То разрешава на потребителите да вършат фини промени във външния тип на лицето си като изглаждане на бръчките, само че и много по-дълбоки - изцяло да трансформират метода, по който наподобяват. Например те могат да стеснят лицето си, да трансформират формата и размера на очите си или да си създадат цифрова " интервенция “ на носа. 

Първоначално приложението можеше да работи единствено върху фотоси, само че последователно технологиите разрешиха редакции на разположение да се вършат и върху видеа. В началото опциите бяха единствено за къси видеа, само че с времето приложението реализира умения да редактира все по-дълги филмчета. Междувременно друго известно приложение, Perfect365, също напредва с технологията си. FaceTune е благосъстоятелност на израелската компания Lightricks с сегашна пазарна капитализация от,8 милиарда. 

Отдавна се твърди, че сходни принадлежности са нездравословни, защото предизвикват нереалистичен мироглед за човешката хубост, който може да бъде рисков, изключително за подрастващите. 80% от тийнейджърките са трансформирали външния си тип на онлайн фотография до 13-годишна възраст, сочи изследване на Dove oт 2021 г. 

Контрол

Въпреки че никой не приканва технологията да бъде неразрешена, има от ден на ден гласове в посока на това на инфлуенсърите в обществените мрежи да бъде наложено да известяват потребителите, когато са трансформирали физическия си имидж. Норвегия неотдавна вкара закон, който изисква хората, които популяризират артикули в обществените мрежи, да показват дали фотографията им е била цифрово ретуширана. 

Сега Франция отива един стадий напред и е в развой на въвеждане на същото условие, само че както за фотоси, по този начин и за видеоклипове. Според законопроект, препоръчан от министъра на финансите на Франция Бруно льо Мер, този закон може да " помогне за ограничение на разрушителните психически резултати на филтрите върху самочувствието на интернет потребителите “. И това няма да е първата принуда на френското държавно управление против цифровите принадлежности, претендиращи за случайни стандарти за хубост. Още през 2017 година страната направи наложително условие за моделите, чиито тела са били изменени, да бъдат съпроводени с етикет, който гласи " ретуширана фотография “, в опит да вкара бистрота във въртележката от пушек и огледала, която е съвременна реклама.

Закони

Във Англия се преглежда същият проблем, до момента в който новият държавен законопроект за онлайн сигурността продължава да си проправя път през Народното събрание. Говорител на новото Министерство на науката, нововъведенията и технологиите сподели за Би Би Си: " Правителството признава опасността, която цифрово манипулираното наличие може да съставлява, и приема казуса доста съществено. “ Депутатът от Консервативната партия Люк Еванс от дълго време води акция за това както рекламодателите, по този начин и инфлуенсърите да признават, когато са трансформирали изображение или видео в обществените медии. " Наложително е да имаме по-широка осведоменост и нараснала бистрота към тези нови технологии “, споделя той. " За мен всичко е въпрос на почтеност. “ 

Шон Мао, основен изпълнителен шеф на основаната в Сан Франциско Perfect365, приканва хората да употребяват приложението " по безвреден и етичен метод “. Той прибавя: " Насърчаваме хората да употребяват приложението, с цел да изразят своята креативност, а не със преднамереност и цел да излъгват другите или да се показват превратно в обществото “. 

Мотиви

Психологът Стюарт Дъф, сътрудник в английската процедура Pearn Kandola, споделя, че някои авторитетни лица в обществените медии постоянно ще се изкушават да употребяват трикове, с цел да подобрят външния си тип онлайн - тъй като да изглеждаш добре, продава. " Физическото привличане има доста мощно, само че постоянно неумишлено въздействие върху нашите решения, когато става въпрос за закупуване на артикули и услуги “, споделя той. " Когато ни питат кое е най-важното, ние умишлено омаловажаваме значимостта на физическия външен тип и приказваме за качества като просветеност, полезности и персона, само че психическите проучвания непрекъснато разкриват мощна позитивна връзка сред привлекателността на индивида и способността му да ни продава. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР