Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени,

...
Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени,
Коментари Харесай

Google отпуска милион долара за стипендии на млади учени у нас

Google отпуска 1 милион $ за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Това е едно от най-големите сходни дарения в международен мащаб за софтуерния колос през 2024 година, а за оповестяването му в България дойде персонално вицепрезидентът на Research в Гугъл DeepMind доктор Слав Петров.

Той дружно с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, създателя и теоретичен шеф на INSAIT проф. Мартин Вечев и Борис Георгиев, шеф на Гугъл Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, оповестиха дарението на откритието на Гугъл Cloud Day в страната ни.

Това е първото сходно събитие на компанията за България. В него присъединяване взимат специалисти, бизнес водачи и иноватори, които разискват най-новите трендове в облачните технологии, ефикасното потребление на AI технологиите в образованието, обществения бранш и бизнеса.

" Случващото се през днешния ден е доказателство, че в България може и се основава теоретичен артикул на международно равнище ", акцентира министър Цоков. По думите му е показателно, че компании, които са съперници в разнообразни области, влагат средства в една научна организация и са уверени в резултатите, които реализира тя.

" Постигнатото от INSAIT за толкоз малко време е впечатляващо и точно по тази причина страната ще продължи да поддържа поредно Института към Софийския университет, а тези спомагателни средства са опция да задържим най-изявените български гении в региона на точните науки и да им дадем опция да се развият и работят на международно равнище от техния дом – България “, акцентира още министър Цоков.

Той подчертава и че над 200 хиляди български възпитаници употребяват облачните технологии на Гугъл, а инструментите й с изкуствен интелект в региона на образованието пестят часове административна работа на шефове и учители.

“При откриването на INSAIT през април 2022 година Гугъл подкрепя института и с 250 хиляди щ.д. за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са неповторими и ни дават убеденост да увеличим финансирането за стипендии близо 4 пъти и да доближи 1 млн. щ.д. ", сподели Борис Георгиев.

По думите му в Института към Софийския университет се вършат проучвания на международно равнище и компанията гледа с оптимизъм към разширение на партньорството и бъдещи взаимни планове. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо равнище в Гугъл след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните 2 години, стана ясно още по време на събитието.

В рамките на отпуснатите стипендии признатите докторанти ще имат опция да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Гугъл Research по тематики от съвместен интерес. Финансирането ще помогне за усилване на фокуса на българския Институт в основни области на изкуствения разсъдък като огромни езикови модели, компютърно зрение, обработка на натурален език, машинно образование и други.

Заедно с целевото финансиране Гугъл дава и извънреден и свободен достъп до свои характерни мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на почти 1 млн. $.

" Високо ценим доверието на Гугъл в задачата на INSAIT. Тази спомагателна поддръжка значи доста за нас, защото удостоверява, че INSAIT е на прав път в построяването на институт за изкуствен интелект и информатика на международно равнище. INSAIT продължава да се разраства с бързи темпове и чакаме да разтеглим и засилим партньорството си с Гугъл през идващите години “, сподели проф. Мартин Вечев, създател и теоретичен шеф на INSAIT.

Българската научна организация става и една от дребното в света, които ще имат опция да употребяват профилираните компютърни мощности на Гугъл за основаване на генеративен изкуствен интелект. Достъпът до тях мъчно може да бъде изчислен като финансови средства, защото малко научни организации въобще имат сходна техника. Предоставеният запас от Гугъл за INSAIT е с начална стойност от 2 милиона $ и може да доближи десетки милиони $ на година.

" Източна Европа има необикновен капацитет за принос в региона на AI - все пак през днешния ден районът е доста по-слабо показан в проучванията в региона. Усилия за превъзмогването на това предизвикателство са освен вярната посока, а са от решаващо значение, в случай че желаеме AI да бъде технология, която да е от изгода за всички. Надяваме се, че това съдействие освен да послужи за построяването на по-разнообразна и приобщаваща световна екосистема за AI, само че и да даде опция за нови пробиви в региона, които ще бъдат от директна изгода за района, " сподели още доктор Слав Петров.

Само за две години INSAIT реализира сериозен прогрес и се откри като институт на международно равнище. Бяха оповестени десетки научни публикации на водещите конференции в региона на изкуствения разсъдък, в това число NeurIPS, CVPR, ICCV, ICLR, AISTATS и други. INSAIT също по този начин съумя да притегли водещи учени от България и света – както преподаватели, по този начин и постдокторанти и докторанти. Това е и първата институция в Източна Европа, която се причисли към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за проучвания в региона на AI.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР