След вчерашната среща при премиера беше направена първата стъпка за

...
След вчерашната среща при премиера беше направена първата стъпка за
Коментари Харесай

Цоков: Няма ресурси в бюджета за увеличение на заплатите в университетите

" След вчерашната среща при премиера беше направена първата стъпка за решение на казуса. Защото това, което се случи в хода на разискването на разпределението на тези 39 млн. лв., за които през вчерашния ден взехме решение да бъдат преведени на университетите, е една смяна в Закона за висшето обучение, която в действителност ни задължи да създадем ново систематизиране на парите, които са нужни за нарастване на заплатите. В закона бе закрепено асистентските заплати да станат 125% от междинната брутна заплата за предходната година. "  Това сподели служебният министър на образованието Галин Цоков.

" Заедно с това законът предвиждаше нарастване на заплатата на специалисти и експерти с висше и приблизително обучение, които също да бъдат закрепени по отношение на брутната работна заплата за предходната година. И ние след 15 март сме работили тъкмо по измененията на закона, като тези 39 млн. лв., бяха планувани за увеличение на заплатите до 2100 лв. от януари до 1 април, и те бяха готови в заключителните разпореждания на едно разпореждане, което ние отправихме към Финансовото министерство, откъдето не получихме финансова аргументация нито от единия финансовия министър, нито от служебния ", добави пред bTV Галин Цоков.

" При един диалог предходната седмица с финансовата министърка тя сподели и пред мен, и пред синдикатите тогава, че няма запаси в бюджета – средства, които могат да се употребяват за тези 168 милиона, които общо за нужни за това нарастване. И тогава ние тръгнахме да решаваме най-малко първата стъпка към решение на казуса ", описа министърът.

Според него предлагането е импортирано не от Министерството на образованието, а от народни представители от разнообразни парламентарни групи. На комисията по обучение от всички партии е имало предложение за нарастване на заплатите.

" Това, което трябваше да създадем, е да спазим закона и да създадем тези планове за преподавателските заплати ", сподели Цоков.

Няма по какъв начин да кажем дали е можело да се предотврати, не дефинираме финансовите параметри в страната, отговори министърът на въпрос дали е можел да предотврати недоволството на ректорите. Според министъра след конструиране на новия парламент би трябвало да се гласоподават заплатите в университетите.

" Разговорите за бюджета през 2025 година ще стартират още юли месец ", сподели той.

По отношение на матурите той изясни, че тази година няма да има основни промени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР