Проблемът е, че тази агресия, македонизмът – винаги е съществувал

...
Проблемът е, че тази агресия, македонизмът – винаги е съществувал
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: В момента почти 50 процента от гражданите на РСМ смятат България за враг 

Проблемът е, че тази експанзия, " македонизмът " – постоянно е съществувал като държавна политика през последните 100 години, откогато тази територия е част от кралството на сърби, хървати и словенци, а по-късно от Югославия. Но това, което се багра, че ние постигнахме през последните 5 години е, че превърнахме македонизма от държавна политика в социална настройка. Защото, в случай че до преди 5 години по публични данни по-малко от 2 % от жителите на РСМ смятаха България за зложелател, то в този момент достигнахме до обстановка, в която този % приближава 50 на 100. Случи се това, че ветото на равнище елементарни хора беше изтълкувано като прекъсване на страната от главната цел на всички жители, а точно присъединение към Европейски Съюз. Това ускори антибългарската акция.  Това съобщи в ефира на NOVA  някогашният зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков, разяснявайки новината, че с 10 на 7 гласа Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент одобри българите и други пет националности да бъдат вписани в главния закон на югозападната ни съседка.

" Решението на Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент е знак, че кабинетът в Скопие прави всичко допустимо да извърши всички условия от преговорната рамка с Европейски Съюз едно, от които е вписването на българите в конституцията, с цел да стартират действителните договаряния с Брюксел. А съотношението на гласовете на депутатите демонстрира компликациите, с които ще се сблъска държавното управление предвид на обстоятелството, че ръководещите нямат нужното болшинство от 2/3 в Народното събрание ", акцентира той.  

По думите му опозицията в Скопие разполага с задоволително гласове, с цел да блокира тези промени. " ВМРО-ДПМНЕ има дълго и нападателно поддържана позиция във връзка с този въпрос. Тя се поддържа и от още няколко по-малки партии в Народното събрание.  За в този момент не царува необикновен оптимизъм, че тези промени могат да минат в пленарна зала. Едно е ясно – в случай че това не се случи, то РСМ няма да може да стартира договарянията за участие в Европейски Съюз. Има и времева рамка. Очаква се до ноември Европейска комисия да показа резултатите от по този начин наречения " скрийнинг " т.е.  преглед преди отварянето на преговорните глави. Ако дотогава не е изпълнено това изискване, има действителна заплаха РСМ и Албания да бъдат разграничени и Тирана да стартира действителните договаряния, а Скопие – не ", уточни той.

Кючуков изясни и кои тъкмо са народите, измежду тях и българския, които би трябвало да бъдат вписани в конституцията на РСМ. " Сега е записано " македонският народ и елементи от още шест народа ". Сега към тези шест народа ще се прибавят в допълнение шест народа и ще стане " македонският народ плюс елементи от още 12 народа ", един от които ще бъде и българския. Така че ние ще станем едно от 12-те нации, които съставляват национална на РСМ ", акцентира той. И добави: " Скопие към този момент не договаря с България по този въпрос. РСМ договаря с Европейски Съюз. Тоест преговорната рамка не може да бъде изменена, и в случай че те не изпълнят  това изискване просто няма да има прогрес ".

Кючуков е безапелационен, че за него вписването на българите в северномакедонската конституция не се вписва в българската идея и позицията на София във връзка с етническото развиване и еволюция на популацията в РСМ. " От позиция на процеса ние поставихме критерии, които би трябвало да изпълнят и който не могат да не изпълнят. В кратковременен проект ние печелим от това. В дълготраен проект, това, което споделяме с това регистриране е, че има българско – условно наречено малцинство или част от народ, както там е записано, и небългарско болшинство. На процедура конституционно тъкмо това се фиксира. при преброяването се багра, че при тези 12 елементи от нации, които са записани, ние ще се класираме сред 8-мо и 10-о място. Хората, които са декларирали себе си като българи все още са към 4 хиляди, а предвид на натиска там – при последващо броене ще са доста по-малко. А натискът там е доста сериозен ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР