Големият смисъл на изпитите от националното външно оценяване е да

...
Големият смисъл на изпитите от националното външно оценяване е да
Коментари Харесай

Мариана Банчева, експерт: Матурите не определят шансовете за успешно бъдеще в годините напред

Големият смисъл на изпитите от националното външно оценяване е да се види какво се случва вътре в системата, с цел да могат да се вземат решения за една или за друга смяна. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ просветителният специалист Мариана Банчева.

По думите й измененията в матурите, необятно оповестени от МОН, в по-голямата част се отнасят към организацията на самото осъществяване на изпитите, някои от които дълго чакани и дискутирани. За да се види по какъв начин работи една система и до каква степен тя е сполучлива, е належащо да се мерят нейните резултати в края на процеса от действия, които се правят. Дали тези промени имат позитивен резултат, съгласно специалиста ще се разбере едвам когато станат ясни резултатите от изпитните материали.  

 

" Една част от тези промени е обвързвана с това, че в 7-ми клас децата ще имат малко повече време за работа, което дава опция на децата, които работят с малко по-бавно движение, да се усещат малко по-спокойни. Другите неща са свързани с това какъв брой са дилемите в изпита по БЕЛ след 10-ти клас, “ описа тя.  

 

Друга смяна е обвързвана с опция за в допълнение явяване на НВО на заболели възпитаници и за смяна на оценката на зрелостниците. Поправителната е друго от втората явяване, обясни Мариана Банчева: " Поправителната матура е за тези, които са изкарали двойки и които в действителност по този начин или другояче би трябвало да изкарат нова оценка, с цел да могат да завършат приблизително обучение. Възможността за повторното явяване е тогава, когато човек реши, че не се е показал задоволително добре. На 12-токласниците се дава опция за наново явяване на матура, само че това не значи, че безусловно ще бъде обвързвано с повишение на резултата. Тази опция ще бъде употребена единствено тогава, когато е належащо да се кандидатства във висше учебно заведение, защото резултатите от държавните зрелостни изпити се употребяват като оценки за влизане във висшите учебни заведения, “ изясни тя.

По думите й се придава прекомерно висока стойност на тези изпити и се основава една нервност към матурите, която е ненужна, защото естествената логичност е учебното заведение да те приготвя за всичките тези изпити, които би трябвало да положиш в края на просветителния цикъл. " Ние знаем, че ученето е един извънредно огромен и непрестанен развой. Всички изпити са един тип тестване и всеки един човек има разнообразни изпити и тествания през живота си. Просто би трябвало да гледаме на тях като на един тип естествен изпит, на който би трябвало да се явиш. Това не са животозастрашаващи, нито пък обричащи по какъвто и да е метод триумфа на едно дете. Те не дефинират възможностите за сполучливо бъдеще в годините напред, “ безапелационна е просветителният специалист Мариана Банчева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР