Призрачният кораб Blythe Star, изчезнал преди почти половин век, е

...
Призрачният кораб Blythe Star, изчезнал преди почти половин век, е
Коментари Харесай

Изчезнал кораб открит след 50 години

Призрачният транспортен съд Blythe Star, липсващ преди съвсем половин век, е открит и изследван от екип учени от Австралийската държавна асоциация за научни и приложни проучвания и Университета на Тасмания. Тази мистериозна история за корабокрушение остава неразгадана от 1973 година до момента, оповестява The Guardian.

Товарният транспортен съд Blythe Star е бил на постоянното си пътешестване сред столицата на Тасмания Хобарт и остров Кинг, когато става нещастието. Изведнъж корабът се накланя и прекатурва, принуждавайки 10 членове на екипажа да се качат на избавителен сал. Девет дни те са в морето, само че единствено седем от тях са избавени.

Дългите години търсене на кораба не дават резултат. Най-сетне през април 2023 година група откриватели, учещи подводни свлачища, виждат останките на Blythe Star на към 10,5 километра от югозападния нос в Тасмания. С помощта на картографски данни и видеозаписи учените съумяват да разпознават самия транспортен съд. Blythe Star е затрупан с водорасли, кърмата на кораба е развалена, липсват някои значими елементи.

Мистериозното корабокрушение на Blythe Star оказва доста въздействие върху сигурността на навигацията в Австралия. То дава тласъкът за въвеждането на закони, ориентирани към възстановяване сигурността на корабоплаването. В резултат на тази покруса започва система за докладване на местоположението на корабите, което разрешава по-бързо реагиране при изключителни обстановки и избавяне на животи в морето.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР