Призовах още седем държави да подкрепят отлагането на Пакета за мобилност

...
Призовах още седем държави да подкрепят
отлагането на Пакета за мобилност
Коментари Харесай

Росен Желязков: Призовах още седем държави да подкрепят отлагането на Пакета за мобилност I

Призовах още седем страни да подкрепят отлагането на Пакета за подвижност I за следващия Европейски парламент. Това обяви по време на днешния брифинг министърът на превоза, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той посочи, че след вчерашното гласоподаване на дневния ред на идното съвещание на Европейски парламент е станало ясно, че редица страни, които към настоящия момент не са в групата на единомислещите, показват несигурност. „ Това са държави като Португалия, Испания, Ирландия, Гърция, Словения, Словакия и Хърватска като през днешния ден изпратих писма до колегите министри от тези страни, с настойчиво искане техните представители в Екологичен потенциал да гласуват Пакетът за подвижност I да се отложи за разглеждане от следващия състав на Парламента. Така ще има достатъчно време да се постигнат компромиси, които удовлетворяват периферните страни и не са в прорез с прокламираните правила на Пакета, и на Европейския съюз “, съобщи Росен Желязков.

Министърът бе безапелационен, че подобен правен казус и неуместна ситуация няма в историята на Европейския парламент – да бъдат внасяни за гласуване текстове, които преди този момент са били отхвърлени от Комисията по транспорт и туризма към Парламента като към Пакета има над 1600 допълнително предложени текстове, които също трябва да бъдат гласувани по настрана, допълни още той.

На въпрос, по какъв начин ще разяснява изказването на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, че текстовете по Пакета не са допустими, откакто 2/3 от тях са отхвърлени, министър Росен Желязков разяснява, че българската страна разчита на позицията на председателя Антонио Таяни. „ Знаете какво значение отдава Антонио Таяни на ролята на министър-председателя Бойко Борисов, с който организираха няколко срещи. Така че той се преценява с нашата национална позиция. Това ми дава мотив да отбележа, че останалите страни, които са от групата на едономислещите разчитат много на България, която сподели и по време на българското председателство, че е значителен фактор освен във формирането на общата ни теза, а и като естествен водач на Балканите “, подчерта още министърът.

„ Всички са наясно, че това е Пакет, разделящ Европа. Сутринта получихме такова мнение и от шведските сътрудници. Там също са разграничени на леви, които го подкрепят и на десни, които считат фрагментирането на пазара за изключително възпрепятстващо едно справедливо европейско законодателство “, съобщи Росен Желязков. Той бе безапелационен, че на следващия ден в Букурещ, по време на Неформалния съвет на министрите по превоза на Европейски Съюз, както и в петък, на заседанието сред държавните управления на България и Румъния, българската страна ще желае по Пакета за подвижност I да не се допусне провеждането на институционални преговори сред Европейската комисия, Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, т. нар. триалог. По думите му в случай че не бъде проведен триалог процедурата ще бъде отложена за идващия европарламент.

*Източник: www.government.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР