Призивите от Вашингтон, Лондон и Брюксел за изоставяне на руските

...
Призивите от Вашингтон, Лондон и Брюксел за изоставяне на руските
Коментари Харесай

В ЕС започна газов бунт срещу САЩ и Великобритания

Призивите от Вашингтон, Лондон и Брюксел за занемаряване на съветските енергийни запаси провокираха суматоха на пазарите, рекордни скокове в цените на горивата и поредност от остри изказвания на водачите на водещите страни от Европейски Съюз. За кои страни приказваме и ще съумеят ли да защитят своята позиция по този въпрос?

Миналия уикенд ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Европейски Съюз изцяло да изостави петрола, въглищата и газа от Русия. „ За да създадем това, би трябвало да диверсифицираме доставките, да реализираме по-добри резултати в енергийната успеваемост и би трябвало да влагаме съществено във възобновима сила “, сподели тя.

Въпреки това още в понеделник френският президент Еманюел Макрон на първата предизборна среща в град Поаси сподели, че Европа ще се сблъска с огромни проблеми, в случай че Русия прекъсне доставките на газ. „ Франция не е толкоз подвластна от съветския газ. Но в случай че Русия спре доставките му, Европа ще се сблъска с огромни компликации през идната зима “, са думите на политика. Той добави, че Германия и Италия са доста по-зависими от Русия за газ.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели също, че енергийните доставки от Русия са изтеглени от глобите, защото няма други способи да се подсигурява енергийната сигурност на Европа за произвеждане на топлота, превоз, електроснабдяване и индустрия. „ Федералното държавно управление работи със своите сътрудници в Европейски Съюз и отвън него, с цел да създаде други възможности на съветската сила. Но това не става за една нощ “, акцентира немският водач.

Той беше подсилен от холандския министър председател Марк Рюте, който уточни, че на този стадий не би трябвало да се вземат ограничения против енергийните доставки от Русия, с цел да не се „ предизвикат неконтролируеми опасности “. „ Важно е да не вършим неточност тук. Имаме потребност от нашите компании да продължат да работят с съветския енергиен бранш “, сподели той.

Българският министър председател Кирил Петков също означи, че страната може да изиска изключения при положение на нови наказания на Европейски Съюз против вноса на нефт и газ от Русия. „ В момента нямаме други възможности, прекомерно сме подвластни “, сподели Петков.

В същото време унгарският финансов министър Михай Варга сподели, че Будапеща няма да поддържа включването на енергийния бранш в глобите на Европейски Съюз против Русия. Според него " разширението на глобите в тази област съставлява сериозна опасност за форинта " - националната валута на страната.

Президентът на Германския промишлен съюз Зигфрид Русвурм също предизвести, че ембаргото върху енергийните доставки от Русия заплашва Германия и Европейския съюз. Евродепутатът Тиери Мариани е склонен с него: в случай че Европейски Съюз отиде още по-далеч в санкционната политика и реши да прекъсне вноса на съветски газ и нефт, това ще се окаже злополука за него.

В същия ден цената на газа в Европа надвиши 3900 $ за хиляда кубични метра. В тази връзка съветският вицепремиер Александър Новак уточни, че покачването на цените се дължи на неуспехите на европейската енергийна политика през последните години. Политикът напомни, че Русия обезпечава 40% от потреблението на газ в Европа, а “Газпром” извършва напълно договорните отговорности. Освен това той напомни, че доставките на газ през територията на Украйна са увеличени до 109 милиона кубически метра дневно.

Освен това Новак означи, че заради голословни обвинявания против Русия по отношение на енергийната рецесия в Европа и налагането на възбрана за „ Северен поток 2 “, Москва има цялостното право да вземе „ огледално “ решение и да наложи ембарго върху изпомпването на газ през „ Северен поток-1 “.

В същото време " Газпром " позволи нови върхове в цените на газа в Европа, а заместник-председателят на съветския съвет за сигурност Дмитрий Медведев " поздрави " европейските чиновници авансово за цената на газа от 3500 евро. На идващия ден се оказа, че позицията на Съединени американски щати, Англия и Балтийските страни по отношение на доставките на енергийни запаси влиза в изострен спор с гледната точка на водачите на множеството страни от Европейски Съюз.

По-специално литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис сподели, че западните наказания против Русия за енергийни запаси могат да стартират с петрола. Според Ландсбергис за Литва няма „ червени линии “ във връзка с антируските наказания, републиката е подготвена да разиска всевъзможни оферти.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен на взаимна конференция с естонския министър председател Кая Калас сподели, че европейските страни би трябвало да се откажат от зависимостта от съветските енергийни източници, тъй като „ Русия ги употребява като оръжие “.

В същото време в самите Щати, след известия, че Вашингтон възнамерява да утвърди възбрана за импорт на съветски нефт, цените на бензина доближиха исторически връх от 4,17 $ за галон. И този проблем остава един от основните за Белия дом по въпросите на вътрешната политика.

В същото време английската компания “Бритиш Петролиум” даде обещание да не подписва нови контракти за закупуване на съветски нефт и газ. „ Единственото изключение би било обстановка, при която би имало опасност за сигурността на енергийните доставки на потребителите “, споделиха от компанията. “Шел” също по този начин разгласи проекти за последователно прекъсване на съветския нефт и газ и като първа стъпка да спре всички борсови покупки на съветски нефт.

„ На Запад сътвориха илюзията за единение и мощна коалиция по въпросите на връзките с Русия. Но когато става дума за енергетиката, се оказва, че обединението е доста нежна. В нея има не просто дупки или пукнатини, а голям отвор, защото другите страни, компании, типове бизнес, политически групи зад този бизнес може да имат друго отношение към търговията с Русия “, сподели водещ специалист на Фонда за национална енергийна сигурност и теоретичен помощник във Финансовия университет при държавното управление на Руската федерация Станислав Митрахович.

Анализаторът напомни, че упованието за енергийно ембарго против Русия провокира суматоха на фючърсния пазар. „ В резултат цената на газа доближи съвсем 4000 $ за 1000 кубични метра, на спотовия пазар – повече от 2000. Това е възмутителна, ирационална цифра за западната промишленост. Между другото, в Русия цената на газа е към 40 за 1000 кубически метра, което е 100 пъти по-евтино, в сравнение с в Европа “, означи събеседникът.

Експертът означи, че изказванията на европейските водачи, да вземем за пример на Шолц, за анулацията на глобите, „ охладиха жарта на спекулантите “. „ Сега цените не са толкоз фантастични, колкото биха могли да бъдат. Това демонстрира, че водачите на Европа се опасяват да банкрутират. Европейски Съюз не може да допусне мощен удар върху промишлеността, който просто ще отиде в Китай “, посочи той.

Анализаторът добави, че в допълнение доказателство за разцеплението в западната коалиция е, че Англия приканва за занемаряване на съветския тръбопроводен газ, като купува съветски полутечен природен газ и петролни артикули. „ Дания сподели, че няма да подписва нови контракти, само че няма да наруши и остарели. А старите съглашения са годни до 2030 г.”, припомня събеседникът.

„ Коалиция против Русия, дублирам, съществува. Европейски Съюз наложи строги наказания против нас, тъй като реализираха съглашение по редица въпроси. Но когато става дума за енергетиката, виждаме протест в системата, която мъчно може да се назова монолитна “, изясни Митрахович.

Действията на националните страни от Европейски Съюз ще продължат да опонират на политиката на Брюксел, удостовери Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Потенциалните санкционни ограничавания на европейските страни при закупуването на съветски газ могат да провокират отговор от Москва, която като цяло ще откаже да доставя „ синьо гориво “ и в това време въглища. Това ще докара до прекъсване на целия енергиен пазар и ще сложи Европа на ръба на енергиен колапс “, изясни Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Според него при тази обстановка европейските страни ще наложат ограничавания на потреблението на електрическа енергия и ще понижат доставката на електрическа и топлинна сила на популацията с към половината. „ Нито една европейска страна няма да направи това. Всички схващат, че украинският проблем не може да бъде позволен със наказания. Сигурен съм, че никой няма да пусне този санкционен механизъм “, сподели анализаторът. Събеседникът напомни още, че всяка информация, даже за евентуално ограничаване в някоя част от енергийния пазар, незабавно подвига цените на международните пазари.

„ Например, неотдавна цените се покачиха на фона на известията за допустима възбрана от страна на управляващите на Съединени американски щати за импорт на съветски нефт и петролни артикули. Но в Съединени американски щати вътрешните цени на бензиностанциите са мощно обвързани с цената на петрола на международните пазари. Избирателите явно няма да благодарят на Байдън за протичащото се. Затова считам, че Вашингтон ще излезе от обстановката, като забрани вноса единствено на нефт от Русия, само че не и на петролни артикули “, сподели той.

За Русия това също е извънредно значимо – да изпълни бюджета благодарение на търговията с въглеводороди. Следователно, никой не се нуждае от санкционна битка в енергетиката, изключително като се има поради, че това няма да докара до на никое място във връзка с Украйна, добави Юшков.

„ Случващото се ще принуди Европа да даде цялостна „ зелена светлина “ на възобновяването и развиването на нуклеарната енергетика, стартирането на към този момент спрени реактори. Освен това Западът интензивно ще се пробва да развива вятърна сила, макар че в последно време демонстрира крах. Русия, въпреки това, би трябвало да овладее технологията за създаване на фабрики за полутечен природен газ с огромен потенциал, с цел да се преориентира към азиатските пазари “, акцентира специалистът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР